Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Sózás szerepe a kerti tavaknál

2021. április 28. 09:13 - Bocsek

Eléggé megosztó téma még tapasztaltabb tavasok körében is, de megpróbáltam összeszedni, hogy mikor, milyen pozitív vagy akár negatív hatása lehet a sózásnak. A kémiában azokat az anyagokat hívjuk sónak, amik vízben oldva hidrogéniontól és hidroxidiontól eltérő ionokra disszociálnak. Ebben a cikkben a hétköznapi nevén konyhasóként ismert Nátrium-kloridról (NaCl) lesz szó.

Pozitív hatással van a halak egészségére, az alábbiak esetén segíthet:

  • parazitafertőzés gyanúja
  • bakteriális fertőzés gyanúja
  • új halak karanténba helyezése
  • nagy halállományoknál
  • részben antiszeptikus hatású, a halak több nyálkát termelnek a bőr felszínén, ami megnehezíti a paraziták tapadását a bőrön és a kopoltyúkon
  • megállítja egyes betegségek kialakulását
  • csökkenti a stresszt
  • javítja a vese és kopoltyú funkciókat
  • megvédi a halakat egy esetleg nitrit mérgezéstől

Ozmózis
Az ozmózis az a folyamat, mikor egy oldószer egy membránon keresztül két különböző koncentrációjú oldat között áramlik. Az oldószer az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú felé vándorol. Ezt a mechanizmust használjuk ki a só használatával. A koik belső sókoncentrációja 9 ‰ (ppt), ami egy jóval magasabb szint, mint ami a vizekben megtalálható. Ez azt jelenti, hogy a halak esetében a víz a hal testébe igyekszik, ami a vesék segítségével távozik. Minél nagyobb az ozmotikus nyomás, annál több feladat hárul a halak veséire. Leegyszerűsítve a sózással az ozmotikus nyomás csökkentésével a halak veséjéről vehetjük le a terhet, ezzel is segítve a halak gyógyulását betegség vagy stressz esetén. Lágy vízben (pl esővíz) nagyobb az ozmotikus nyomás a halakon, mert kevesebb egyéb oldott ásványi anyag és só van a vízben.

Só használata a tóban
Hasznos lehet (de nem szükséges!), ha a sókoncentrációt 2-3 ‰ = 2-3 kg / 1000L tóvíz szinten tartjuk. (összehasonlításképp a tengerek átlagos sótartalma 34,7 ‰) Ez a koncentráció hosszú távon előnyös a halak számára, mivel elősegíti a környezet szabad ionokkal való feltöltését, csökken az ozmotikus nyomás. A halak aktívabbak ebben a környezetben, és több nyomelemet képesek felvenni a testükbe. A sót előre feloldva, egyenletesen belocsolva juttassuk a vízre, és folyamatosan növeljük a koncentrációt napról napra, ne egyszerre kívánjuk elérni a koncentrációt. (ez karanténozásra és sófürdőre nem vonatkozik!) 

--> Sómérő műszer

Só és a növények
Néhány vízi növény érzékeny a sóra, ezért használjunk alacsonyabb töménységet ebben az esetben, ha különleges növények vannak a tóban (az úszónövények érzékenyebbek, de más növényeken is előfordulhat sárgulás). Ilyenkor 1 kg sót használjunk 1000 liter vízhez. Ha túl magas az érték, végezzünk részleges vízcserét addig, amíg be nem áll az említett érték. 

A hal karanténba helyezéséhez szükséges só mennyisége
Áttesszük a halakat a karantén tartályba, és biztosítjuk a megfelelő levegőztetést. Öntsük a sót a karantén vízébe, és hagyjuk feloldódni. 1000 liter vízre 5-6 kg sót adagolunk = 5-6 ‰. Egy hét után a tartályban lévő vízmennyiség 1/3-át lecseréljük. A karanténba már nem teszünk több sót, a halakat még egy hétig a hígított oldatban hagyjuk. Ezt az eljárást 4 hétig ismételjük. Minden héten csak a tartály térfogatának 1/3-át változtatjuk meg, így csökkentjük a vízben lévő só koncentrációját. Ha a karanténozás végén a halak nem mutatják betegség jeleit, akkor a többi hal közé engedhetjük őket a tóba. Ha gyógyszereket is alkalmazunk a kezelés során, akkor a sókoncentrációt 2 ‰ = 2 kg / 1000L mennyiségre kell csökkenteni. Szükség esetén ellenőrizze a sókoncentrációt megfelelő refraktométerrel. Kínálatunkban megtalálja a refraktométert is.

Sófürdő betegségek kezelésére
Több külső parazita és gombás fertőző betegség is ( trichodina, chilodonella, ichthyobodo, epistylis, costiasis, tetrahymena, lernea ) megszüntethető rövid sófürdővel. Ilyenkor a sófürdőt készítsük elő, a paraziták a hirtelen sókoncentráció növekedéstől elpusztulnak. Gyakorlatilag kiszáradnak, mert a testükben levőnél nagyobb sókoncentráció miatt az ozmózis megfordul, aminek hatására a testükből kifelé indul meg az áramlás. Az ajánlott dózis sófürdő esetén 10-20 gramm / liter ( 100-200 gramm / 10 liter víz). Ne hagyjuk a kezelendő halat 10 percnél tovább a sófürdőben! Fontos itt is a levegőztetés!

Zeolit regenerálása
Sokan használnak zeolitot a tavaikban, nagyon jól megköti a különböző vegyületeket, például a nem kívánatos ammóniát. Egy idő után azonban telítődik a zeolit, amit sófürdővel regenerálhatunk. Ilyenkor a zeolit "kiengedi" magából a megkötött káros vegyületeket, ezért nagyon fontos, hogy ha zeolitot is használunk, akkor mellette nem szabad sót tenni a tavunkba! Regenáráláshoz 10l vízbe tegyünk 1kg sót, és hagyjuk néhány napig állni az oldatban a zeolitot. Fontos hogy annyi oldatot készítsünk, hogy teljesen ellepje a köveket. A végén a kövek többszöri alapos átmosása szükséges, a regeneráló vizet a lefolyóba öntsük.

 

Figyelmeztetések

- Ügyeljünk arra, hogy nem minden gyógyszer (például a malachitzöld, formalin...)  vagy tóápolási termék tolerálja a sót.
- Ha túl nagy lett a sókoncentráció, akkor részleges vízcserével csökkenthetjük.
- 9 ppt töménység felett maximum rövid ideig tartó sófürdőt alkalmazzunk, mert végzetes lehet a koik számára, mert megfordul az ozmózis folyamata.
- A só nem párolog el, így például ha az elpárolgott vizet pótoljuk a tóban, akkor nem kell plusz sót hozzáadni a tóhoz.
- Ha tavunkban egy állandó sókoncentrációt tartunk fenn, akkor nem kell rendszeresen ismételni a sózást, csak abban az esetben ha részleges vízcserét végeztünk.
- Ha a növények, vagy az állatok nem tolerálják a vízbe juttatott sót, akkor részleges vízcserével csökkentsük a sókoncentrációt.
- Amennyiben halaink egészségesek, és tavunk biológiája rendben van, akkor felesleges sót használni.
- A sózás fakíthatja a halak színét.
- A tavazáshoz csak természetes sót használjunk, kémiai adalékok nélkül. Az élelmiszerboltokban kapható konyhasók általában jódot és csomósodásgátlót tartalmaznak, ezek nem alkalmasak kezelésre.
- Algák ellen ne sózással próbáljunk meg fellépni.
- Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy hosszabb távon alkalmazott magas sótartalom mellett egyes paraziták rezisztensek lesznek a sóra, így valószínűleg hatástalan lesz velük szemben egy jövőbeni sófürdő.
- Zeolit mellett ne használjunk sót a vízben!

 

koimania.hu webshopunkban és üzletünkben különböző kiszerelésű sókat vásárolhat:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr8716514068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása