Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Miért és mikor teszteljük a víz paramétereit?

2019. június 11. 19:22 - Bocsek

Attól, hogy a víz kristálytiszta, még tartalmazhat halálos méreganyagokat, mint például az ammónia. Sajnos ránézésre nem tudjuk megállapítani kerti tavunk vízminőségét. Csak annyit mondhatunk biztosra, hogy a víz áttetsző, zavaros, vagy zöld. Az orvosok sztetoszkópjához hasonlóan, csak a víztesztek adnak lehetőséget arra, hogy pillantást vethessünk a víz „belsejébe”. A tesztek segítségével láthatóvá válnak a szemmel nem látható oldott anyagok. Még az ivóvíz minőségű csapvíz sem feltétlen alkalmas kiegészítő kezelés nélkül, mert nincsenek meg a szükséges baktériumok és a paraméterek sem megfelelőek, hogy állatokat tartsunk benne. A tesztelések során értékes háttérismereteket szerezhetünk a vízről, és így lehetőségünk lesz a megfelelő lépéseket megválasztani.
km_viz_teszt_1.jpgEleinte a legfontosabb paramétereket hetente ellenőrizzük, mint például KH (karbonát keménység), pH és NO2 (nitrit). Ha úgy látjuk, hogy az értékek stabilak, akkor a havi mérés elegendő. Mivel emberek vagyunk, hajlamosak lehetünk csak akkor mérni, mikor a probléma már jelen van a vízben. Ha egyértelműek a jelek a vízben, akkor azonnal ellenőrizzük a víz paramétereit! A víz tesztelésének nem csak probléma esetén, hanem a tavazás napi rutinjának kell lennie.

km_viz_teszt_2.jpg

Hogy működnek a víztesztek?

Sokkal egyszerűbben, mint azt a legtöbben gondolnák!

A vízparaméterek segítenek a problémák okának megtalálásában, és annak megoldásában is. A JBL kínálatában 5 féle tesztelési mód van: tesztcsík, állandó teszt, zavarossági, színváltozós és szín összehasonlítós.

A színváltozós teszteknél ( pl. JBL ProAquaTest GH és JBL ProAquaTest KH) a vízmintához cseppenként adagoljuk az indikátort, és addig számoljuk a cseppeket, míg a szín meg nem változik (pl. kékről sárgára). A színváltozáshoz szükséges cseppek száma adja meg a mért vízparaméter értéket.

km_viz_teszt_3.jpg

Zavarossági tesztnél (pl. JBL ProAquaTest K) a tiszta vízmintához adjuk az indikátorokat, ezzel zavarossá téve a vizet. Ezután a zavaros vizet milliméterről milliméterre egy speciális kémcsőbe öntjük addig, míg alatta a kereszt el nem tűnik. Az átöntött zavaros víz magassága adja meg az értéket a speciális kémcsövön.

km_viz_teszt_4.jpg

A szín összehasonlító teszteknél reagenseket adunk a vízmintához, aminek a színe elváltozik, és ezt hasonlítjuk össze egy színskálával. A skála megmondja a színhez tartozó értéket (pl. a pH értéke 8.5). Kövessük az utasításokat, mindig a megadott mennyiségű reagenst adjuk a megadott mennyiségű vízmintához.

Ezeknél a teszteknél a JBL egy különleges megoldást alkalmaz, hogy a leolvasás könnyebb, és pontosabb legyen. A szimpla színleolvasás helyett egy másik vízzel töltött üvegcsét is használunk. Ebben a víz optikailag elszíneződik ha a színskála fölé helyezzük, így pontosabb eredményt kapunk a másik vízminta színével összehasonlítva. Ezt a módszert komparátorrendszernek hívjuk. Ezzel kompenzálni lehet a természetes víz elszíneződést.

km_viz_teszt_6.jpg

  • Ügyeljen arra, hogy a küvettákat többször öblítse le a tesztelni kívánt vízben.
  • Kövesse az adott teszt utasításait, és a reagens por hozzáadásakor ügyeljen arra, hogy a megfelelő méretű adagolókanalat használja. (nitrát teszthez a nagyobbat, foszfát teszthez a kisebbet)
  • Az utasításnak megfelelően figyeljen arra, hogy a küvettát rázni, vagy forgatni kell-e.
  • A reagenseket MINDIG függőlegesen csepegtessük a vízmintába! Ha ferdén, vagy vízszintesen tartjuk, akkor megváltozik a cseppek mérete, ezáltal pontatlan mérést eredményez!

Az állandó teszt (JBL ProAquaTest CO2-pH Permanent) lehetőséget ad rá, hogy a nap 24 órájában, akár 12 hónapon keresztül le tudjuk olvasni az aktuális CO2 és pH értékeket az akváriumunkban.

km_viz_teszt_5.jpg

A tesztcsíkok (JBL ProAquaTest Easy 7 in 1) segítségével egyszerre több paramétert is megmérhetünk. A klór (Cl2), kémhatás (pH), összkeménység (GH), nitrit (NO2), nitrát (NO3), karbonátkeménység (KH) és szén-dioxid (CO2) értékek alig több mint 1 perc elteltével leolvashatók.

km_viz_teszt_7.jpg

 

Használd a telefonodat a víz tesztelésére!

A víz paramétereinek meghatározása sose volt még ennyire egyszerű és precíz.

km_viz_teszt_8.jpg

Alternatív megoldásként létezik egy másik módszer a telefonod segítségével a víz tesztelésére (JBL ProScan): mártsuk a tesztcsíkot a vízbe 3 mp-ig, óvatosan rázzuk le róla a vizet, majd tegyük a színskálára. A mobil alkalmazásunk segítségével fényképezzük le. Ezt követően megjelenik az 5 legfontosabb víz paraméter, ahol a kedvezőtlen értékek javítására ajánlást is kapunk. A teszt eredményét meg tudjuk osztani több eszköz között is, egy applikációval pedig több tavat/akváriumot is kezelhetünk.

 

Forrás: jbl.de

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr2014889506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása