Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Algakontroll a tóban

2018. július 08. 14:31 - Gulyo

 

A megfelelő eszközök

Az alga az egyik legtöbbet tárgyalt téma a tótulajdonosok között. Az algásodás az egyik legáltalánosabb probléma az új telepítésű tavak esetében. Az új tónak el kell érnie a megfelelő egyensúlyt,  a  növény / állat / általános biológiai folyamatok területén.

Az egyike a legfontosabb dolgoknak egy új tó építésénél, a tökéletes, a tó méretének megfelelő műszaki  tartalom telepítése. A szivattyúnak legalább a tó felével egyenértékű kapacitásúnak kell lennie,  tehát egy 10.000 literes tó esetében ez minimum  5.000 liter/órás szivattyút jelent. Ez egy „vízi kert” szükséglete. A vízi kert sok növényt és nagyon kevés halat jelent. A kois tó nagy halakat jelent, ezért ennek nagyobb a szűrési igénye. Ezek a tavak megkívánják a tó méretével egyenértékű pumpa használatát, esetünkben tehát  10.000 literes tóhoz 10.000 literes szivattyút.

A szivattyú azon kívül hogy mozgatja a vizet, szűrnie is kell azt. A szivattyú átvezeti egy - , a tó méretéhez megfelelően megválasztott - szűrőn a vizet. A szűrő megválasztása kellő körültekintést kíván. Kereskedője segít a választásban.  A biológiai szűrés teljes kapacitása, csak pár hét alatt alakul ki, ennyi idő szükséges a baktérium telepek megfelelő számú megtelepedéséhez. A biológiai szűrőnek a nap 24 órájában, egész szezonban működnie kell.

A tó megfelelő kialakítása

Egy másik fontos összetevője a kiváló vízminőség elérésének, a tó megfelelő kialakítása. A tó minimum  40%-ának mély zónának kell lennie, ez vízi kert esetében legalább 60 cm, kois tó esetében 90 cm vagy inkább 120 cm legyen. A maradék 60%-nak fele-fele arányban, közepes és sekély részből kell állnia.

Tó szkimmer

Egy tó szkimmer alapvető fontosságú egy tóban, mivel a szennyeződések 85%-át elszívja a felszínről, mielőtt még azok elsüllyednének. A tavat úgy kell megtervezni továbbá, hogy ne folyjon bele felesleges esővíz. Ez az egyik legáltalánosabb oka az algásodásnak. Az eső nagyon sok szerves  anyagot belemoshat a kertből a tóba: ezek lehetnek műtrágyák, vagy egyéb kemikáliák. A tó készülhet betonból,  lehet benne sok mészkő, ez magas pH szintet okozhat, ami szintén segíti az alga növekedést.

Megfelelő karbantartás

Valamennyi szennyeződés mindenképpen le fog süllyedni a tófenékre. Addig  amíg ez nem éri el körülbelül  az  1 cm-es vastagságot, nem szükséges az eltávolítása. A megfelelően kialakított tóban ez az üledék a tófenék egy meghatározott, kis részén halmozódik fel, ahonnan az könnyen eltávolítható. Az olyan anyagok mint a belehulló falevelek vagy a fonalas alga, hálóval eltávolíthatók.  A nagyon finom üledéket tóporszívóval tökéletesen ki tudjuk szívni a meder aljáról. Ezekkel a megoldásokkal minimálisra tudjuk csökkenteni az üledék mennyiségét a tóban. Baktérium kultúrák és iszapfalók folyamatos hozzáadásával nem csak a víz általános állapotán javítunk, hanem csökkentjük a szagokat, javítjuk a halak általános egészségi állapotát, csökkentjük az iszap mennyiségét, amik mind-mind hozzájárulnának az alga növekedéshez.

Megfelelő növényesítés

A különféle hínárok és más víz alatti és lebegő növények eltávolítják/felveszik/magukba építik a felesleges tápanyagokat a tóból, ezáltal éhezésre kárhoztatva az algákat. Szintén telepítsünk  tavi rózsát, kagyló tutajt, vízi jácintokat a tóba. Ezek árnyékolni fogják a vízfelszínt.  Ez hűti a vízfelszínt és eltakarja  a napfényt az algák növekedése elől.

Még hogyha tökéletesen is építetted meg a tavat, megfelelőek a műszaki berendezések, elég növény és nem túl sok hal van a tóban, akkor is lehet  valamennyi  alga a tóban.  Ez főleg akkor igaz, ha új a tó.  Idővel, ahogy beérik a tó ( kivéve hogyha teljesen kiürítjük és újratöltjük ) az alga probléma szép lassan eltűnik.

További algakontroll megoldások

A fentebb felsorolt megoldásokon kívül alkalmazhatunk UV lámpát is az alga eltávolítására a tóból. Ezek már nagyon sok erősségben és kivitelben elérhetőek a kereskedésekben. Tapasztalataink szerint 3-4-5 Watt / m3 a megfelelő méretezése az UV-C lámpáknak. Tehát egy 10.000 literes tóhoz 30-40-50 wattos UV lámpát ajánlunk. A túlméretezés itt nem jelent problémát. Az UV lámpa nem károsítja a hasznos baktérium telepeket, csak a vízben lebegő algát és egyéb káros baktérium és gomba spórákat öli meg.  

Rengeteg egyéb algaölő szer létezik ma már. Ezek közül egy természetes megoldás, az árpaszalma granulátum, ami fito-toxinokat termelve öli meg az algákat. Hozzátenném hogy ez a megoldás picit sárgává festi a vizet. Vannak különféle víz megfestő anyagok, amik csökkentik a napfény mennyiségét a tóban. Nagyon fontos megjegyezni a folyamatos levegőztetés szükségességét az alga elleni harcban.

Fonalas alga

Nagyon sok formája lehet.  Lehet hosszú  és  fonalas, rövid és szőrös. A rövid szövetű  alga, ami a tófólia szélén telepszik meg, kis mennyiségben még hasznos is. Egyrészt ad a tónak egy természetes megjelenést ( nem látszik ki a tófólia ), felveszi a tápanyagokat a tóból mint az összes  tavi növény,  oxigénnel telítik a vizet nappal ( éjszaka oxigént használnak ). Ezt a fajta algát nem kell teljesen kiirtani a tóból, viszont a nagy mennyiségű fonalas algát mindenképp kontroll alatt kell tartanunk. Ennek több lépése lehet:

  1. Fizikailag távolítsunk el annyi fonalas algát a tóból, amennyit tudunk. Ezt tehetjük kézzel, de vannak erre már különféle speciális kefék is.
  2. Használjunk speciális fonalas algaölő szereket a tóban. Ezekről tudni kell hogy oxigént vonnak el a vízből, így fokozottan ügyeljünk a tó megfelelő levegőztetésére a kezelés alatt!
  3. Figyeljünk a vízkémiára víz teszterekkel. A fonalas alga növekedést segíti a magas foszfát és pH tartalom. Ha a pH 8.5 fölötti, használjunk pH csökkentő szereket annak csökkentésére. Ha a foszfát szint magas, használjunk foszfát-eltávolító anyagokat.
  4. Használjunk iszapfaló baktériumokat a tóban, ami eltávolítja a szerves hulladékot a meder aljáról.
  5. Használhatunk speciális elektromos fonalas algaölő berendezést is. Ezek réz ionokat bocsájtanak ki, és ezáltal pusztítják el az alga sejtjeit.

Összegzés

  • tartsuk minimális szinten a tómeder alján az iszapot, 1 cm-es vastagságig még nem kell eltávolítani. Tóporszívóval könnyen eltávolítható az összegyűlt iszap.
  • ne etessük túl a halainkat, bármennyire is kéregetnek
  • állítsunk be egy nagy biológiai szűrőt és adjunk neki időt a megfelelő működés elérésére ( ami több hét )
  • telepítsünk megfelelő típusú és mennyiségű vízi növényt > vízen úszókat, árnyékolókat, víz alattiakat, oxigén termelőket, stb
  • használjunk baktérium kultúrákat és iszapfalókat a tó egyensúlyának eléréséhez és fenntartásához
  • használjunk algaölőket ( lebegő és fonalas alga ellen ) a fent említett módszerek valamelyikéből
  • építsünk a rendszerbe UV-C lámpát a lebegő algák ellen

 

Forrás : http://www.watergarden.org/Pond-Info/Control-Algae

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr4214100471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása