Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Aranyhal fajtái 1. rész - Szimpla farkú aranyhalak

2018. október 06. 10:00 - Bocsek

 Üdvözöljük az aranyhal tartás csodálatos világában! Az aranyhalak már évezredek óta gyönyörködtetik a tulajdonosaikat, annak ellenére hogy az első aranyhalaknak nem voltak kidülledt szemeik és különleges uszonyaik amik miatt annyira megszerettük. Az aranyhal egyre népszerűbb a természetük és látványos formáik és színeik miatt. De ennyi egyedi fajta közül honnan tudod milyen aranyhalad van? Ez a cikksorozatunk végigmegy az aranyhal fajtákon és segít megtalálni, hogy melyik a legjobb számodra.

 - Szimpla farkú aranyhal -

Ez az aranyhalak két fő nagy kategóriái közül az első. Ahogy az elnevezés sugallja, ezeknek az aranyhalaknak szimpla farkuk és farok alatti úszójuk van. A farokúszójuk elágazó, emiatt ezek a fajták tökéletes sprinterek a vízben. A karcsú testű változatok nagyon hasonlítanak a vadon élő őseikhez. A legtöbb szimpla farkú aranyhal elérheti a 30-35 cm-es testhosszt, ezek a legalkalmasabbak a tavakba. Azonban ha mégis amellett döntesz, hogy bent tartanád ezeket a szépségeket, számolnod kell vele, hogy a felnőtteknek minimum 350 literes akvárium fog kelleni. A nagy méretük miatt, a szimpla farkú aranyhal nem a legjobb választás ha kevés pénzünk van, vagy ha nem tudunk megfelelő méretű helyet biztosítani számukra.

Közönséges / Szimpla farkú aranyhal: kozonseges_aranyhal.JPG

 Ezek az aranyhalak hasonlítanak legjobban vadon élő rokonaikhoz, az ezüstkárászhoz. A nyilvánvaló világosabb pigmentáción kívül, a közönséges aranyhalnak ugyanolyan félzömök teste, rövid lekerített úszója van, és szívós mint a kárász. Ahogy nőnek, a közönséges aranyhalak hátára jól megkülönböztethető "púp" nő. Japánul hibuna, az aranyhalat gyakran "eleségként" tartják, vagy díjként adják vásárokon. Majdnem mindannyian találkoztunk egy vagy több alkalommal aranyhallal. Alacsony státusza ellenére attraktív kiegészítése lehet minden tónak. Ezek a halak egyszínű piros, narancs, sárga, fehér, barna, és olíva színben, vagy ezek keverékében léteznek. Nem ritka, hogy elérik a 35 centis testhosszt.

 

Üstökösfarkú aranyhal:

ustokosfarku_aranyhal.jpg

 Az üstökösfarkúak nagyon hasonlítanak a közönséges aranyhalhoz nem csak kinézetben, de egyszerűségében és elterjedtségében is. Ezeket is árulják élő takarmányként, és adják a gyerekeknek első állatként. Az üstökösfarkú és a közönséges aranyhalakat gyakran összekeverik, de van néhány megkülönböztető jellemvonás közöttük. Többnyire az üstökösfarkúaknak sokkal hosszabb, hullámzó farkuk van, míg az úszók a közönséges aranyhalon rövidebbek és lekerekítettebbek. Az üstökösfarkú aranyhalnak sokkal áramvonalasabb teste van felnőttként és mélyebbről elágazó farka. Ezek a halak könnyen elérhetik a 35 cm-es testhosszt, habár nagyobbról is beszámoltak már. Az üstökösfarkúak ugyanolyan szép színezettel rendelkeznek mint a közönségesek, de a Sarasa mint a fajta védjegye. Az üstökösfarkúak az egyetlen aranyhalak, melyek Amerikából származnak.

 

Shubunkin aranyhal:

shubunkin_aranyhal.jpg

 Ezek a halak az áramvonalas testükkel nagyon hasonlítanak az üstökösfarkúakra. A shubunkinok nagyra becsült halak a csodás többszínű mintázatának és fémes, csillogó pikkelyeinek köszönhetően. Többnyire narancs, piros, sárga, ezüst, kék és fehér foltosnak ismerjük, de sok tenyésztő elsősorban fekete és fehér shubunkinnal foglalkozik. A shubunkin aranyhalnak 3 fajtája van: amerikai, London, Bristol. Az amerikai shubunkinnak ugyanúgy elágazó farka van, mint az üstökösfarkúnak. A London shubunkin farka rövidebb, mint a közönséges aranyhalé. A Bristol shubunkinoknak lekerekített, szív alakú farkuk van.

 

Tamasaba aranyhal:

tamasaba_aranyhal.jpg

 A tamasaba aranyhal nagyon ritka tenyésztés, melyet a szimpla farkú syounai (már nem létezik) és a dupla farkú ryukin keresztezéséből tenyésztettek ki.Az eredmény egy kerek testű, ívelt hátú aranyhal aminek egyszerű farok alatti és farokuszonya van. Ezek nagy, szívós halak, melyek a tavakban érzik jól magukat. Habár nem olyan gyorsak mint karcsú testű rokonaik, de a tamasaba testalkata ezt kompenzálja. A ryukinnál nagyobbak, könnyen elérik a 25 cm-es hosszt. Emiatt minimum 270 literes akváriumban kell tartani őket. A tamasaba aranyhalat sokszor összekeverik a tamaryuval, ami valójában egy ryukin változat. Szinte minden ryukin íváskor lesz néhány aranyhal ami szimpla farkúként születik dupla helyett. Ettől még nem lesznek tamasaba aranyhalak, mert a valódi tamasabának hibrid vérvonalból kell származnia. A tamasabának egy farokalatti úszója van, míg a tamaryu aranyhalnak kettő. Gyakran a tamaryuk az elsők akiket kiszelektálnak az ivadékok közül, de ez nem jelenti azt hogy ne lennének nagyszerű halak.

 

Sabao aranyhal:

sabao_aranyhal.jpg

 A sabao aranyhal a tamasaba testvére. Hasonlóképp tenyésztik őket, de a kívánatos sabaoknak sokkal karcsúbb testük, és kevésbé kimagasló púpjuk van. Csodálatos tavi halak és a tamasabáknál jobb úszók. A sabao aranyhalat gyakran más fajtának nézik, leggyakrabban tamasabának. Mint a tamasabának, szimpla farok és farokalatti úszója van, de a sabaok inkább hasonlítanak egy dundi szimpla farkú aranyhalra, mint egy ryukin keverékre. A sabao csak piros-fehér színben létezik. Ezek az aranyhalak nagyon ritkák, még kevésbé gyakoriak mint a tamasabák, ezért olyan áruk van mint a koiknak.

 

Imperial aranyhal:

imperial_aranyhal.jpg

 Habár még nem ismerik el külön fajtának, sok aranyhal tenyésztő az USA-ban és Angliában egy imperial aranyhal vérvonalat próbál tenyészteni. Ennek a halnak számos változata létezik a hiányos fajtajellemzések miatt, de azt mondják hogy egy kerek testű bristol shubunkin lesz. Mint a shubunkinnak, ezeknek is fémes, gyöngyházszerű pikkelyei vannak; sokuknak a test középvonalában matt sávval. Sabaohoz hasonló a testalkatuk, nem annyira kerek mint az osztottfarkúaké, de kompaktabb mint a közönségeseké. Magas minőségű imperial aranyhal még nem került piacra, de kiszelektált halak a drága imperial vérvonalakból már keringenek. Az imperial aranyhal egyelőre szinte bármilyen színváltozatban létezhet.

 

forrás: https://www.myaquariumclub.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr4614282237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása