Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Fontos hőmérsékletek, és kórokozók a tavaszi tóban

2018. április 11. 15:10 - Gulyo

A tavasz kritikus évszak a tó életében, különösen, ha a tó hőmérsékletét nézzük,  ha koi vagy az aranyhal él a tóban. A hosszú téli hideg vízhőmérséklet , illetve a hosszú koplalás után,  számolva azzal is hogy a víz minőségünk nem éppen  ideális, a koikat és az aranyhalakat parazitás és bakteriális fertőzések  támadhatják meg.  A téli hónapok alatt, amikor a víz hőmérséklet 4-4.5 C fok, a koi és az aranyhal emésztése nagyon lassú, és az immun rendszerük is szinte leáll. Szerencsére sok minden más élőlény is téli álmot alszik a tóban, az olyan betegséget  okozó baktériumok is, mint az Aeromonas/ Pseudomonas, szintén sok jól ismert parazitával együtt.

Kórokozók támadása

Amint elolvad a jég a tóról, a víz elkezd melegedni a tóban tavasszal, elkezdődik egy kritikus és potenciálisan veszélyes időszak a halak számára. Ez a tavaszi „veszély zóna”, amit gyakran az Aeromonas Alley támadás idejének tulajdonítanak, mivel ez a baktérium ezen a vízhőmérsékleten ( 10-18 fok között ) nagyon aktív.

 Az Aeromonasról picit részletesebben…

Az Aeromonas baktérium világszerte problémákat okoz a hidegvízi halak életében, ezért picit részletesebben is foglalkozunk vele. Az Aeromonas baktérium 6 és 16 fok között a legaktívabb a tóban. Az Aeromonas állandóan a tóban, és a halainkban él, ez hozzátartozik a normális tó élethez. Ez a baktérium nagyon alkalmazkodó kórokozó, nagyon szívesen, és jól él, hideg és szerves anyagban gazdag vizekben. Bármilyen hal ürülék, vagy más szerves anyag elősegíti a szaporodását. Valójában az Aeromonas és a Pseudomonas is, állandóan megtalálható a halak szervezetében, pontosabban a beleiben. A koik soha nem szabadulhatnak meg tőle. Sok bakteriális fertőzés az ő számlájukra írható ( Aeromonas, Pseudomonas ), úgy mint fekélyek, száj rothadás, úszó rothadás, stb.

Lépések az Aeromonas konrollálására

Nekünk, mint koi tartóknak, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezeket a baktériumokat kordában tartsuk a tóban. Bármennyire is furcsa, az egyik legjobb védekezés az Aeromonas ellen, a hőmérséklet növelése. A koik immunrendszere 18 C fokos vízben csak 50%-os. Sajnos a kerti tavak általában nem fűtöttek, csak a nap melege fűtheti föl a vizüket.

Egy dolog viszont van, amit kontrollálhatunk a tavunkban, az az ürülék, az iszap jelenléte a tó fenekén. Ha tisztán tartjuk a meder fenekét, nagy lépést tettünk előre, az Aeromonas elleni küzdelemben. 

A másik fontos dolog, amit tehetünk az ügy érdekében, hogy hasznos baktérium kultúrák telepítésével, mintegy kiszorítjuk a káros kórokozókat a tóból.

Amint a tó hőmérséklete eléri a 10 C fokot, az ún „rossz” baktériumok elkezdenek szaporodásnak indulni, és sajnos sokkal gyorsabban szaporodnak, mint ahogy a halak immunrendszere felerősödne.  Sokan nem is tudják, de valójában a halak immunrendszere 18 C fokos vízben még csak mintegy 50%-os hatásfokkal működik. Hogy a dolgok még rosszabbra forduljanak, számos ismert kórokozó, mint a Costia, Chilodinella, Trichodina, a mételyek, ezen a vízhőmérsékleten szaporodnak a legjobban.

Ha tökéletesen elvégeztük a tómeder nagytakarítást az ősz folyamán, akkor nagy esélyünk van rá, hogy a halainkkal minden rendben lesz a szezon folyamán. Sok parazita és kórokozó él ugyanis a tó alján, az iszapban és a különböző szerves anyagokban rejtőzve.

Kora tavasszal a víz minőséggel is problémák lehetnek. A hasznos baktérium telepek, mint a Nitrosomonas és Nitrobacter fajok, a tél folyamán meggyérül a számuk, ezáltal nagyon lassan tudják csak lebontani a vízben megjelenő káros, mérgező ammóniát és nitriteket. Nagyon hasznos és okos döntés kora tavasszal a halainkat nagyon lassan és finoman elkezdeni etetni kis mennyiségű, alacsony fehérje tartalmú tápokkal, amikor a vízhőmérséklet 10-15 C fok közötti. Fontos hogy vízhőmérsékletről beszéljünk, mivel a levegő hőmérséklete magasabb lehet nappal, viszont éjszaka visszahűl a tó. Summa summarum, a kezdeti időszakban végezzünk pár víztesztet a biztonság kedvéért.

Figyeljük meg halainkat közelről, betegségek illetve stressz jeleit kutatva

Ha észrevesszük a halainkon a stressz vagy valamilyen betegség jeleit, furcsa, szokatlan mozgást, viselkedést, próbáljuk őket közelről is szemügyre venni. Ha észreveszünk bármilyen gombás, parazitás vagy bakteriális fertőzés jeleit a halakon, haladéktalanul kezdjük meg a kezelést.  Ha el tudjuk kapni a fertőzést korai fázisában, akkor sokkal nagyobb esélyünk van a hal végleges  felépülésére. A bakteriális fertőzések jelei a következők lehetnek : fekélyek ( piros sebek ), piros csíkok a testen,  az úszókon, a szájon. Parazitás fertőzésre utaló jel lehet még a fehér foltok a testen és az úszókon, zöldes foltok a testen,  túlzott nyálkatermelés a testen, az úszóit a hal a teste mellé húzza. Kezeljük ezeket a következő szerekkel: JBL MedoPond Plus, JBL Ektol bac Pond Plus, JBL AccliPond, JBL ArguPond Plus.

 

Fontos hőmérsékletek a tó életében

 

4.5 C fok és alatta – nagyon kis aktivitás van a tóban

9 C fokAeromonas aktivtás nő, a fekélyeken elkezdenek a baktériumok szaporodni

10 C fokCostia – ez egy ismert tóparazita, amely ezek a hőmérsékleten nagyon gyorsan elkezd szaporodni

10 C fok – elkezdenek telepeket képezni a tó hasznos baktériumai – Nirosomonas, Nitrobacter – ezáltal az etetés miatt felszabadult ammóniát le tudják bontani nitritre és nitrátra.

10-13 C fok – a koik és az aranyhalak felébrednek és elkezdenek táplálkozni. Az immunrendszerük elkezd újra beindulni. Ekkor elkezdhetünk adagolni a bio filterbe úgynevezett starter baktérium kultúrákat a nitrifikálás gyorsabb beindítása érdekében.

15 C fok – a Nitrobacter telepek elkezdenek aktívvá válni és  a nitritet, nitráttá alakítani

15-17 C fok – más paraziták is elkezdenek aktívvá válni, úgy mint Ich, Trichodina, Chillodonella.

18 C fok – a halak immunrendszere egyre erősebbé válik ( 50 és 100 % közötti ) ezáltal a halak tudnak már védekezni a kórokozók ellen, és a vízminőségünk is drámaian javul ( dolgoznak a hasznos baktériumok ).

 

Általában elmondható, hogyha a víz hőmérséklete 18 fok fölé emelkedik, az esély hogy beteg halunk lesz, a minimálisra csökken. Amíg a vízkezelésünk és a vízminőségünk tökéletes marad, addig élvezhetjük a gondnélküli tavas szezont.

 

 

Forrás: https://www.kloubeckoi.com

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr2113826276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása