Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Koi fajták

2018. november 04. 17:25 - Bocsek

A Koi Mánia Klub Facebook csoportban hétről-hétre egy-egy koi fajtát veszünk át, ezekkel folyamatosan fog bővülni ez a cikk.

Asagi
koi_mania_hu_asagi_1.png

Az asagi a koik egyik legősibb tenyésztésű fajtája. Az asagik jellemzője a kék, nem fémes színű pikkelyek, a hálós gyémántszerű pikkelymintázat, és a vörös színű foltok, vagyis a hi. Ez a kopoltyúfedőn, a hason és a farokúszón jelenik meg. A hátúszón is megjelenhet a hi. A vörös árnyalata inkább rozsdás színű, mint élénkpiros. Az asaginál fontos a szimmetria. Az idealizált szimmetria a vörös foltokra vonatkozik. Az ideális asagi hátát kék pikkelyek borítják, halványkék árnyalattal a pikkelyek tövénél, ami átmegy sötétebb tónusba.

 

Chagoi
koi_mania_chagoi.png

A chagoi egyszínű nem fémes barna koi, jelentése tea színű, ami az egészen halvány olívazöldtől a barnán át a réz színűig terjedhet. Finom hálószerű mintázatú a pikkelye. Nagyon kedvelt a koisok körében, mert az egyik legnagyobbra növő fajta, és barátságos természetüknél fogva könnyű kézhez szoktatni őket. Ahogy öregszik, shimi lehet a testén (apró sötét foltok), emiatt sokan inkább a karashigoit választják ha jumbo koit szeretnének.

 

Goromo
koi_mania_hu_goromo_1.png

Goromo vagy koromo. Asagi és kohaku keresztetéséből született. Hasonló a mintázata mint a kohakuknak, de a goromo abban különbözik, hogy kék vagy fekete szín van a hi (piros) pikkelyein. 3 különböző goromo létezik: AI Goromo aminél kék szegély a piros pikkelyek szélén jelenik meg, a Budo Goromo-nál a pikkelyek közepén, ezáltal sokkal sötétebb vörös színt kölcsönözve a hi-nek, a Sumi Goromo piros pikkelyein pedig a fekete szín jelenik meg, így a Budo Goromonál még sötétebb. Az illusztrált képen budo goromo látható.

 

Goshiki
koi_mania_hu_goshiki_1.png

goshiki alapvetően öt színt jelent. Fehér, piros, fekete, világoskék, sötétkék. Manapság azonban nem jelenik meg mind az öt szín a goshikiken.
Fehér az alapszíne, erre jön egy fekete (sumi) hálós minta (ami lehet kékes, kékes-szürke árnyalatú), kiegészítve hi (piros) vagy beni (narancs-sötétnarancs) színű kohaku mintával.
 

 

Karashigoi
család: mujimono

koi_mania_hu_karashigoi_1.png

A mai karashigoik az olivazöld chagoi és kigoi keresztézéséből születtek. A párosításból született mustárszínű koit karashigoinak hívjuk. A karashigoi színe a halvány bézstől erős sárgáig terjed. Könnyen elérik a 100 cm fölötti nagyságot, olyankor a super jumbo kategóriába sorolható. Nem ok nélkül nőnek meg ekkorára, köszönhető a szelídségüknek, nyugodt tulajdonságuknak. A karashigoi könnyen etethető kézből, és ezáltal a többi koi is látja hogy nem kell félniük az embertől. Megfelelő minőségű táppal egy méternél nagyobbra nő, és idővel olyan masszív testformát ölt, amiről a többi koi fajta csak álmodozhat.
A nagyon sárga karashigoikon előjöhetnek sötétebb narancssárgás foltok, ezeket japánul "niban hi"-nak hívják.

 

Kumonryu
koi_mania_hu_kumonryu_1.png

Az egyik legérdekesebb koi variáns a kumonryu, egy páratlan koi fekete-fehér mintával. Shusui és matsukawabake keresztezéséből tenyészették ki. A kumonryru név egy sárkánytól (Ryu) ered, mely a legenda szerint felhővé változott. A kumonryu jelentése "kilenc taréjos sárkány". Fehér alapon sumi mintás doitsu (pikkely nélküli) hal, a két szín élesen elkülönül. Az instabil sumi (fekete) miatt a mintázata gyorsan változik. Éppen ezért a fajtaleírás nem tér ki minta definíciókra. Tosaiként igyekezzünk olyan kumonryut választani, amin a sumi nem túl nagy.

 

Kikokuryu
koi_mania_hu_kikokuryu_1.png

A kikokuryu a kumonryu fémes színű változata. Vagyis itt is fehér alapon jelentkezik a sumi minta. Szintén doitsu, vagyis pikkely nélküli variáns. 

 

Beni kikokuryu
koi_mania_hu_kikokuryu_beni_1.png

Ugyanaz mint a kikokuryu, de itt a beni (sötét narancs - piros) is megjelenik, mint minta. A beni kikokuryut Mr. Aoki tenyésztette ki először egy hím kumonryu és egy nőstény kikusui párosításával 1993-ban. Hamar népszerű lett, 3 évre rá már díjat is nyert az All Japan Combined Young Nishikigoi Show-n.

 

Ochiba
koi_mania_hu_ochiba_1.png

Ochiba sigure, röviden csak ochiba. Soragoi és chagoi keresztezésével tenyésztették ki. Tükörfordításban azt jelenti, hogy "őszi falevelek a vízen". A soragoi adja a kékesszürke alapszínt, a barnás foltokat pedig az ochiba. Hálós mintával rendelkezik. 

 

Showa
család: gosanke
koi_mania_hu_showa_1.png

A gosanke család ("a 3 nagy": kohaku, sanke, showa - őket tartják a legértékesebbnek, rendre ez a 3-as nyeri a koi show-kat) egyik tagja. Teljes nevén showa sanshoku.
A showát kohaku és shiro utsuri keresztezéséből tenyészették ki, ezáltal fekete alapon fehér és piros foltosak. Egy jó showa-n a színek határozottan és élesen elkülönülnek egymástól. A mai modernebb kindai showakon a shiroji (fehér) van túlsúlyban.
Könnyű összekeverni a sanke-val, a legkönnyebben úgy különböztethetjük meg őket, hogy a showa fején lehet fekete folt, míg a sanke fején nem!

 

Shiro utsuri
koi_mania_hu_utsuri_shiro_1.png

A shiro utsuri fekete alapon fehér mintás koi. Az utsuri egyes fordítások szerint a tükröződésre utal, melyet a fekete és fehér minta váltakozása ad ideális esetben. Amúgy mozgást jelent, ez pedig a sumi változására utal. A sumi (fekete) a szájától vagy az orrától indul, a fején vagy villámcsapás-szerű, vagy V-alakú mintával, és egészen a farokúszóig tart. A sumi minta a bekko-val ellentétben az egész testet átöleli. Az úszókon a sumi csak kis mértékben lehet jelen, motoguro csak az úszók tövénél lehet .

 

Hi utsuri
koi_mania_hu_utsuri_hi_1.png

A hi utsuri szinte teljes mértékben megegyezik a shiro utsurival, csak itt a shiro (fehér) mintát hi (sötétnarancs-piros) váltja. Egy másik dologban is eltér, az pedig a motoguro. Motoguro-nak hívjuk az úszókon levő sumit (fekete). Itt az úszókon a sumi csíkozottan van jelen az úszók tövétől kiindulva, a sumi és hi minta váltakozásával.

 

Ki utsuri
koi_mania_hu_utsuri_ki_1.png

A ki utsuri az utsurik 3. tagja, amely egyben a legritkább is. Sumit tekintve tulajdonságaiban a hi utsurival egyezik meg, a hi mintát viszont ki, vagyis sárga szín váltja.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr4214339707
süti beállítások módosítása