Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

All Japan Koi Show (AJKS) letisztázva

2019. február 01. 18:31 - Bocsek

Ez a cikk eredetileg a 2016 All Japan Koi Show előtt készült, 2016 januárjában, frissítve lett a 2017-es és 2018-as esemény előtt, hogy a változásokat bemutassuk, és most itt a 2019-es kiadás.

Remélhetőleg aki ezt olvassa, mindenki tudatában van annak, hogy ez a legnagyobb koi show a világon, az 50. All Japan Koi Show ami 2019 február 1 és 3 között kerül megrendezésre a Tokyo Ryutsu Központban. 

koimania_ajks_2019.jpgA 2019 All Japan Koi Show plakátja

Ez egyszerűen a Nishikigoi show-k csúcsa, messze nem fogsz a Földön ennyi, ilyen szintű koit találni. 

Az első alkalommal kilátogatóknak az egész élmény némileg nyomasztó lehet, ami nem csoda, annyi látni és megérteni való van, sok koi, megannyi díj.

Ebben a cikkben megpróbáljuk elmagyarázni a miérteket, megnézzük hogyan van a show fajtákra és méretekre bontva, hogyan határozzák meg az egyes díjakat, mit jelentenek a díjak, és hol találhatóak a nyertesek. 

Az összes koi ami az All Japan Koi Show-n indul, előre készen áll, 2019-ben összesen 1996 koit neveztek be, 2005 óta az eddigi legtöbbet. A nevezési folyamatról bővebben itt olvashat: https://koimania.blog.hu/2019/01/05/all_japan_koi_show_nevezesi_folyamat

Abban a cikkben említettük meg, hogy minden egyes koit hogyan osztályoznak megfelelő méret és fajtaosztályok szerint, a méret és fajtaosztályokat alább részletezzük.

 

Méretosztályok

  • A méretosztályok 12  cm-től 90 cm-ig tartanak, 12 cm, 15 cm, majd 5 cm-es lépésenként, pl. 20, 25
  • A szám a koi maximális hosszát mutatja, kivéve a 90 cm-es osztály, ami gyakorlatilag az összes, 85 cm-nél nagyobb koi számára való
  • A divíziókra 'bu'-ként hivatkoznak, pl. 25bu, de kérjük vegyék figyelembe, hogy a 'bu' nem direkt fordítása a 'cm'-nek, pl. 64bu nem helyes
  • 50 cm-es méretig a koikat a nemüktől függetlenül ítélik meg 20 fajtaosztályban
  • 50 cm fölött a hím koikat külön díjazzák csökkentett számú fajtaosztályokban

 

Fajtaosztályok

Jelenleg 21 'általános fajtaosztály' van, a 2016-os show-n került bemutatásra a Mujimono osztály. Ahogy fentebb írtuk, 50 cm-nél nagyobb hím koik 'hím fajtaosztály'-ba kerülnek.


Általános fajtaosztályok

  1. Kohaku
  2. Taisho Sanke
  3. Showa Sanshoku
  4. Shiro Utsuri
  5. Hikari Muji
  6. Hikari Moyo
  7. Asagi
  8. Shusui
  9. Kawarigoi
  10. Goshiki
  11. A Ginrin (Gosanke)
  12. B Ginrin (más mint az A Ginrin)
  13. Bekko
  14. Hikari Utsuri
  15. Tancho
  16. Koromo
  17. Doitsu Koi (kivéve Shusui, Hikarimono, és Kumonryu)
  18. Kujaku (beleértve Doitsu Kujaku)
  19. Kumonryu
  20. Hi Utsuri / Ki Utsuri
  21. Muji Mono

 

Hím fajtaosztályok

  1. Kohaku
  2. Taisho Sanshoku
  3. Showa Sanshoku, Shiro Utsuri, Ki Utsuri, Hi Utsuri
  4. A Ginrin (Gosanke)
  5. Hikari
  6. Doitsu Koi (kivéve Shusui és Hikari)
  7. Kawarigoi (összes többi, ami nem került említésre)

 

Díjak

az alábbi díjakat ítélik oda. 

Összesített Grand Champion  (nagy bajnok tükörfordítással)

- az összes koi közül választja mindegyik bíró, minden bírónak egy szavazat van. Legfeljebb 3 szavazólapra lehet szükség, amíg egyetlen koi megkapja az 50%-os többségi szavazatot.

Bajnokok

- (1 koi mind a 413 kategóriában), lényegében a fajtája és mérete legjobbja. Jelentős számú másik díjat is adnak, második helyezett és említésre méltókat, a pontos szám a kategóriánkénti indulók számától függ.

Kokugyo díj

- (25 díj) mindegyik méret osztály legjobbja kapja. Hímeket és nőstényeket díjaznak. A Grand Champion kapja az összesített Kukogyu díjat.

Méretosztályok összesített bajnokai

- Kukogyu győztesek közül választják

  • Bébi bajnok (15bu-25bu)
  • Fiatal bajnok (30bu-40bu)
  • Felnőtt bajnok (45bu-55bu)
  • Érett bajnok (60bu-70bu)
  • Superior bajnok (75bu-80bu)
  • Jumbó bajnok (85bu-90bu)
  • Érett hím bajnok (70bu-ig)
  • Superior hím bajnok (70bu fölött)

Miyabi díj

- (17 díj) a legjobb Gosanke (beleértve Shiro Utsuri) kapja minden méretosztályban. (2019-től a Shiro Utsuri átkerült a Sakura díjazottak csoportjába)

Sakura díj

- (17 díj) a legjobb Shiro Utsuri (2019-től), Goshiki, Kawarigoi, Ginrin A, Ginrin B,  és Kujaku fajták mindegyik méretosztályban. Sakura bajnok díjat is kap a legjobb Sakura díjas.

Tsubaki díj

- (17 díj) az alábbi fajták kapják az összes méretosztályban: Tancho, Koromo, Doitsugoi, Hikarimoyo, Kumonryu.

Botan díj

- (17 díj) az alábbi fajták kapják az összes méretosztályban: Hi Utsuri/Ki Utsuri, Shusui, Asagi, Bekko, Hikariutsuri, Hikarimuji, Muji Mono.

Legjobb fajta

- (21 díj) mérettől függetlenül a legjobb példánynak ítélik oda mindegyik fajtaosztályban. 2015-től ezt a díjat kizárólagosan ez a koi nyeri, mert például korábban a Grand Champion automatikusan megnyerte fajtája Legjobb fajta díját is.

Jumba A és Jumbo B

- a legnagyobb Gosanke illetve nem Gosanke kapja

Összességében közel 520 főbb díj van, kivéve a második helyezetteket és az említésre méltóakat mindegyik méret és fajtaosztályban. Képzelhetitek hogy ez elég nagy feladat a bíráknak, szóval hogy járnak el a bírók?

 

A bírálatok napja

Az ítélkezés pénteken reggel 9:30-kor veszi kezdetét. A bemutatócsarnok a nyilvánosság számára zárva van, sőt azok a szakemberek számára is, akik nem vesznek részt a bíráskodási folyamatokban.

Körülbelül 80 bírót hívnak meg, japán és nemzetközi Shinkokai tagokat, mindenki Nishikigoi szakértő, akár tenyésztő, akár kereskedő.

8:30-kor összegyűlnek egy elő-tájékoztatóra, ahol mindannyian húznak egy számot egy dobozból, ami alapján eldől melyik bírói csapatba kerülnek a 12-ből. Mindegyik csapat eldönti ki legyen a kinevezett főbíró.

koimania_ajks_01.jpgBírói megbeszélés a 2016 All Japan Koi Show-n

A bírák első feladata, hogy megválasszák a Grand Champion-t. Minden bíró 'titkos' jelölést tesz egy egyéni koira. Hogy egy koi elnyerje a Grand Champion díjat, a szavazatok több mint 50%-át meg kell kapnia. Szokatlan ha ez az első körben megesik. Általában legalább még egy kör szavazásra szükség van. Az első fordulóban legtöbb szavazatot kapó 2 vagy 3 koi jogosult a következő körre, ahol az összes bírának kötelező választania, de már csak ezekből a koikból. Ha 3 koi van, és még mindig nem kapta meg egy koi a többséget, akkor egy végső szavazás veszi kezdetét a két legtöbb szavazatot kapottak között. Ez a folyamat dönt a 'Jumbo Bajnok'-ról, és a második helyezettről is (vedd figyelembe ez más mint a Jumbo A, ami csak méretre vonatkozik).

koimania_ajks_02.jpgA bírákat összehívták a 2016-os AJKS-en hogy Grand Championt válasszanak

 koimania_ajks_03.jpgFutoshi Mano a Dainichi Koi Farmról leadja szavazatát a 2016-os AJKS-en

 koimania_ajks_04.jpgGrand Champion szavazatszámlálás a 2016-os AJKS-en

Az egyes csapatok vezetőinek előre kiosztják a méretosztályokat, aztán kiosztják nekik melyik fajtaosztályokat kell elbírálják. A Gosanke osztályokba sokkal több az induló mint másokban, szóval ezzel a cél, hogy egyenletesen próbálják elosztani a munkát.

Ezután a bírói csapatok feloszolnak, hogy elbírálják a kiosztott méret és fajtaosztályokat, ami eltart ebédidőig.

koimania_ajks_05.jpgBírói csapatok a 2016-os AJKS-en

 koimania_ajks_06.jpgSzínes matricák a győzteseknek

Miután elbírálták a 420 bajnokot, különböző felállásokban újra összeállnak, hogy elbírálják a nagyobb díjakat, pl. aki 75bu-t és 80bu-t választott, az most 'Superior bajnok'-ot fog, azok akik különböző fajtákat választottak 70bu-ban, most Kokugyo, Miyabi, Sakura, stb díjakat fognak.

koimania_ajks_07.jpgA bírák összeállnak, hogy kisméretű bajnokot válasszanak a 2016-os AJKS-en

Délután 3 körül befejezik a feladataikat, minden koit elbíráltak és minden díjat odaítéltek.

125 győztes koi, Grand Champion, méretosztályok bajnokai, Kokugyo, Miyabi, Sakura, Botan, Tsubaki, Legjobb fajta, Jumbo A és B, mind átkerülnek a győztesek medencéibe a kiállítóterem egyik felében.

 

koimania_ajks_ajks_layout_hu.jpg
A főbb győztesek elhelyezkedése

Szombat reggelre mikor a show hivatalosan megnyitja kapuit a nyilvánosság előtt, nagy japán és angol nyelvű táblák lesznek a győztes koikat tartalmazó kádak fölött. 2010 óta a könnyen felismerhető információ mennyisége évről évre nő.

koimania_ajks_08.jpgGyőztes kád táblája

A többi koit tartalmazó medence fölött lógni fog a bizonyítványa az első, a második, és az említésre méltó díjazottak, beleértve a győztesek nevét.

koimania_ajks_09.jpgElső helyezett méret és fajta szerint táblája

A kiállítási csarnok bejáratánál a falon megtalálható minden információ a győztes koikról ezidáig mindig csak japánul, habár ha egy adott győztest keresel, mindig találsz valakit aki segít megmutatni. 

 

forrás: http://nishikigoi.life

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr2214602554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása