Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Amit tudnod kell a tavi UV szűrőkről

2019. április 10. 08:08 - Bocsek

 pea-soup-300x225.jpg

Szóval a tavad "borsóleves szindrómás"? És végül úgy döntöttél hogy valamit kezdenél az algák ellen?

Vagy talán csökkentenéd a kórokozók kockázatát a tóban, hogy elkerüld a lehetséges problémákat a halaknál és növényeknél?

Mindkét esetben egy UV szűrő kiváló megoldás a problémára.

Miről fogunk tanulni:

- hogyan működnek

- hova helyezzük el

- kell-e hozzá más eszköz

- mit kell tudnod róla vásárlás előtt

 

Vágjunk is bele:

 

Hogyan működnek az UV szűrők a tavakban?

Amikor a tóból a vizet az UV-n keresztül átszivattyúzzuk,  az egysejtű algák nagyon magas uv sugárzásnak vannak kitéve. Ez roncsolja a DNS-üket, és az algák szétesését okozza. És mikor szétesnek elpusztulnak, ami azt eredményezi, hogy összeállnak. Ezután ezt az elpusztult alga halmot eltávolíthatjuk a vízből.

Az UV szűrő NEM szűrő

Valójában az UV szűrő nem egy szűrő, mivel fizikailag nem távolítja el az elpusztult halmokat. Csak a vízben lebegő algákat öli meg, ezért általában tisztítónak vagy sterilizálónak hívják. Szükség van mellé egy szűrőre is. Szóval innentől a cikkben ezekre az UV szűrőkre mint UV lámpa fogunk hivatkozni.

 uvfilter.png

Milyen szűrőre van szükséged hogy az elpusztult algától megszabadulj?

Két lehetőség van rá:

  1. A legegyszerűbb: használhatsz fizikai szűrőt hogy az elhalt anyagokat kiszűrd a vízből. Nos, valójában te távolítod el, mikor kitakarítod a szűrőanyagokat.
    Az elején mikor elkezded használni az UV lámpát a tóban, ezt rendszeresen meg kell tenned. Miután a víz kevésbé zöld lesz, kevesebb alga lesz amit ki kell szűrni, így a szűrő sokkal tisztább marad.
  2. Biológiai szűrést is használhatsz. Ahelyett hogy az elpusztult algákat és egyéb biológiai anyagokat fizikailag eltávolítanánk a vízből, ezeket felfoghatjuk egy tartályban ami hasznos baktériumokat tartalmaz. Ezek a hasznos baktériumok fogják lebontani a szerves hulladékokat.

 

Hova helyezzük el az UV lámpát?

Ami nyilvánvaló: Az UV lámpát a szivattyúval és a szűrővel (legyen az fizikai vagy biológiai szűrő) egy rendszerbe kell elhelyezni. A szivattyú átnyomja a tó vizét az UV tisztítón/sterilizálón, és a szűrő gondoskodik az elpusztult algák eltávolításáról.

A nem túl nyilvánvaló: Az UV lámpát a szűrő elé vagy mögé tegyük?

Általában a jobb és leggyakoribb elhelyezés közvetlen a szűrő után. Valójában sok biológiai szűrőnél (aminek beépített UV lámpája van) az UV lámpát a szűrő mögé teszik.

Ennek jó néhány oka van:

  1. Az UV lámpa sokkal hatékonyabban  működik, ha tisztább víz folyik át rajta. Ha több szemcse és törmelék lett előzőleg kiszűrve a vízből, a fény jobban átjárhatja a vizet, és több algát érhet el.
  2. Bármi kis kavicsot amit a szivattyú felszív és az UV lámpába tol, megsértheti a kvarc burát az izzó körül. A lámpa elé helyezett szűrő megakadályozza a kvarcüveg sérülését.
  3. Egy szűrő a lámpa előtt több iszapot fog fel, ami azt eredményezi hogy nem a lámpában rakódik le. Több lesz a szűrőben, de azt amúgy is rendszeresen takarítanod kell.
  4. Az ultraibolya fény a hasznos baktériumokat is megöli. Általában emiatt nem kell aggódnod, mert a baktériumok a tó fenéken és oldalán is élnek. De ha van néhány lebegő, akkor hasznos az hogy a szűrő az UV előtt van: a hasznos baktériumok megtapadnak magán a szűrőanyagon.
    51phy8vgdhl.jpg

 Azonban van még mit mondani erről

 Bizonyos esetekben jó megoldás lehet ha a szűrő az UV lámpa után kerül elhelyezésre.

 Olyan rendszerben ahol az UV lámpa a szűrési folyamat utolsó lépése, a megölt alga összeáll és utána a tóba engedjük vissza. Talán lesüllyednek a tófenékre, de lehet hogy olyan helyre ahol a szivattyú nem éri el. Ami a rossz ebben az, hogy így az elhullott biológiai anyagok még több mikroorganizmus számára, köztük algáknak fognak táplálékul szolgálni.

Az hogy ez probléma-e vagy sem, a tavad sajátságosságától függ: például ha kövek vannak a tófenéken akkor nehezebben fogja felszívni a szivattyú, mintha a csupasz tófólia lenne ahonnan könnyű felszívni mindenféle szennyeződést.

Szóval a helyzetedtől függően jó ötlet lehet egy szűrőt tenni az UV lámpa mögé is, ahogy elé is. Természetesen ha a pénztárcád engedi.

Ez azt jelenti, ha választanod kell hogy a szűrőt az UV lámpa elé vagy mögé tedd, azt javasolnám hogy a szűrő az UV lámpa elé kerüljön. Az érvek túlsúlyban állnak mellette mint ellene.

Van egyfajta helyzet, mikor nem kivitelezhető hogy a szűrés után kerüljön az UV lámpa. Mikor a szűrőd a vízesésbe van építve.

savio-lp_filter_exploded.jpg

Ebben az esetben nem kerülhet az UV lámpa a szűrés után, szóval helyezd a vízesés elé.

 

Egy másik dolog amit szem előtt kell tartani az UV-val kapcsolatban

A szivattyút ami az UV-t táplálja helyezzük messze a tóba visszafolyó többi csőtől.

Ha a visszafolyáshoz közel teszed (bármilyen kivezetéshez, akár szökőkút, vízesés vagy fúvóka), akkor viszonylag tiszta vizet szivattyúzol, amivel csökkented a teljes rendszered hatékonyságát. A vízben levő algák egy részét így nehezen éred el. Tehát kerüld el ezt, és tedd messzebb.

Lényeges tudnivalók az UV lámpáról

Tisztítani kell

Nyilvánvalóan takarítanod kell a szűrődet a szennyeződésektől. Ez különösen igaz a kezdeti nagymértékű algapusztulás miatt, ha nemrég üzemeltél be egy UV lámpát a tavadban. Ez idővel jobb lesz ahogy tisztul a tavad, egészen addig míg már csak a rendszeres karbantartások során kell kitisztítanod.

Ezen kívül még az UV lámpát is tisztítanod kell.

Ahogy említettük, célszerű a szűrőt az UV elé elhelyezni, hogy megakadályozzuk a szennyeződések lerakódását az UV lámpán belül. De még ezzel az elővigyázatossággal is lerakódhatnak szennyeződés és vízkő a kvarc burkolaton. És mindez csökkenti a hatékonyságot. Szóval jó ötlet többnyire évente tisztítani. Figyelj oda: mikor takarítod, légy óvatos, a kvarc idővel törékenyebbé válik és fennáll a veszélye hogy eltörik.

 

UV lámpa nem használ a fonálalga ellen

Az UV fény megöli az algát, mert a vízben lebegnek az algák amik áthaladnak az UV lámpán. A fonálalga csomókban a tó fenekére, vagy oldalára, a kövekre kapaszkodnak, nyilvánvalóan nem úsznak, ezért nem haladnak át a lámpa fényén, ezért nem hatásos ellenük.

 

Vízbe meríthetőek?

Néhány UV lámpa merülő fajta, és használhatóak a víz alatt, vagy a tavon kívül. A legtöbb nem víz alatti. Típustól függ. 

A fentiek a különálló modellekre igazak, amit a szűrővel és szivattyúval teszel egy rendszerbe. Azonban a legtöbb, ha nem mindegyik, biológiai szűrőt ami UV lámpát tartalmaz, a tavon kívül helyezzük el.

Nincs igazán semmi előnye a vízalatti típusoknak a vízen kívüliekkel szemben. Talán eltekintve attól a ténytől, hogy súlyt kell helyezz a lámpára hogyha nem akarod hogy a víz felszínén lebegjen. De kétlem hogy ez valódi hátránynak tekinthető.

 

Minél lassabb az áramlás, annál jobb

Ha a víz túl gyorsan áramlik át az UV lámpán, akkor nincs esélye az összes alga besugárzására. Minél lassabban áramlik a víz, annál hatékonyabb a folyamat. Ezért van mindegyik UV lámpának maximális átfolyási sebessége megadva a specifikációjában.

 

Ha az UV fény megöli a mikroorganizmusokat, akkor ránk nézve is veszélyes?

Normál használat mellett nem. De igen, ha a bőrünk huzamosabb ideig van kitéve a fénynek, akkor káros lehet. Ha az UV fénybe nézünk az károsíthatja a szemünket.

Ezért jó ötlet ha szemüveget viselünk mikor csupasz (és bekapcsolt) UV lámpával van dolgunk.

Ez azonban nem feltétlenül szükséges ha az UV lámpának van egy ellenőrző ablaka. Ha ilyen, akkor nyugodtan kapcsoljuk be mikor a házában van. Még a tiszta átlátszó üvegű vizsgálóablak is gátolja az UV sugarak nagyját hogy a szembe jussanak. Csak kékes fényt fogsz látni.

Valójában: emiatt az izzó körüli bura kvarcüvegből készül. A kvarc egy olyan anyag ami nem blokkolja az UV sugarakat, és lehetővé teszi hogy a víz az izzó körül áramolhasson.

Azt javaslom kerüljük a közvetlen fénybe nézést (még a vizsgáló ablakon át is), kerüljük hogy sokat nézzük a fényt nappal (mikor amúgy is nehezebben látszik), és még a biztonságos ablaknál is használjunk szemüveget.

 

Milyen célt szolgál a kvarc hüvely?

Amellett hogy biztosítja, hogy a víz ne érje az elektromos részeit a lámpának, jó szolgálatot tesz védőburokként is, és hogy az izzó optimális (40 C°) hőmérsékleten üzemelhessen.

 

Napi 24 órában megy az UV, vagy ki-be kapcsolgatod?

Sokan vannak akik szükség szerint ki-be kapcsolják. Azonban a tavakban ahol sok hal, kevés növény és direkt napsütés van, bölcs dolog folyamatosan bekapcsolva hagyni, hogy az UV sterilizáló felvegye a harcot az algák újbóli elszaporodása ellen. Mindez a tó méretétől és körülményeitől függ.

Például folyamatosan megy az elején, és csak alkalmanként 6 órára kapcsolod be holtidőszakban.

 

Ki kell cserélnem idővel az izzót?

Igen, az UV izzó elveszti hatékonyságát kb. 9000 üzemóra után. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy évente kellene cserélni. Azt tanácsoljuk hogy a szezon kezdetén cseréld ki, és használd 9 hónapig (vagy amíg tart a szezon).

oase-filtoclear-1600-germicidal-uv-light-bulb_1024x1024.jpg

Egy év után még mindig adnak látható fényt, de valószínűleg az UV hullámhosszán már nem sugároznak, így már nem teszik azt amire valók. Fokozatosan csökken a hatékonyságuk. Tehát az izzó évenkénti cseréje növeli a hatékonyságot.

a3f0def481.jpg

Szóval már megvannak az alapok amik egy UV lámpa beszerzéséhez kellenek. Ez a cikk jó ötletet adhatott hogy az UV szűrők mire valók egy tóban, hogyan működnek, mire kell odafigyelni beüzemelés előtt, és hogyan kell kezelni őket.

 

forrás: http://qualitywaterexpert.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr3614752739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása