Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

A Kujaku kereskedői szemmel.

2018. március 24. 11:00 - Gulyo

Teljes képernyő rögzítése 2018. 03. 09. 125500 

Amikor halat adunk el egy  vevőnek, nagyon fontos hogy először hallgassuk meg őt,  és csak utána beszéljünk. Ez érvényes minden eladásra, de a koi eladásra különösképpen. Figyeljük a leendő vevőnket, mit szeretne, kérdésekkel segítsük őt, ha szükséges ( tapasztalatlan vevő esetében ) irányítsuk egy általunk helyesnek ítélt irányba. Milyen érzelmi indíttatása lehet egy vevőnek hogy koit vegyen ?

Az emberek koit millió  okból vásárolhatnak – új tavat építettek, vagy épp elpusztult néhány haluk, vagy csak szükségük van valamire hogy felvidítsák magukat, ajándékba szeretnék venni egy tavas barátjuknak, egy koi showra keresnek halat, vagy csak épp koi vásárlási lázuk van ! Ha végül rájövünk a beszélgetés alapján, hogy mi kell a vevőnek, segítsünk neki beteljesíteni az álmát egy vagy több szép hallal.

A kereskedőnek figyelnie kell arra is, hogy milyen fajta koi-tartó a vevő. Az, aki háziállatként tekint rájuk, vagy nevet ad nekik, vagy épp beszél hozzájuk? Vagy egy magas minőségű koit keres amivel javíthatja a kollekcióját? Vagy egy nagyon impresszív halat keres és azt mondja : adjon valami nagyot, nem tudok várni. Vagy valami mást keresnek? Olcsó Jánosok, akik a legolcsóbb, szép halat keresik, vagy olcsón vesznek kis halat, ami később jó minőségű lehet?

Kérdések feltevésével meghatározhatjuk a vevő igényeit, hogy valójában mit keresnek, az áron keresztül, egészen a különös igényekig bezárólag.

A Kujaku értékesítése során az egyes variánsokra koncentráljunk, ami támpontot adhat a vevőnek a későbbi vásárlásra. Gyakran a vevők megbíznak a kereskedő választásában, a rendelkezésre álló pénz és az érdeklődésük alapján. Gyakran kérik meg a kereskedőt, hogy hasonlítson össze különböző halakat, a minőségük alapján ,ezzel is megkönnyítve a vásárlást. Tehát nagyon fontos, hogy ismerjük az összes, eladásra szánt halunkat!

A Kujaku esetben a következő fontos jellemvonásokat kell tisztáznunk :

  •           fény és ragyogás a testen
  •           tiszta hálózatos pikkely-minta
  •           tiszta fehér alap szín
  •          szépen, arányosan elosztott piros foltok a testen
  •          mély piros szín
  •          szép, tiszta úszók

 

Fény és ragyogás

Mivel a Kujaku egy fémes koi, a fény és ragyogás a testen, alapvető kritériuma a halnak. Nem lehet homályos, a szemet azonnal vonzania kell, világosnak és fényesnek kell lennie. Látni fogjuk a különbséget, ha két halat egymásmellé teszünk a bemutató tálba. Az amelyik fényesebb, azonnal vonzani fogja a tekintetet. Mi mind nagyon jól tudjuk, hogy a kevésbé fényes halakat is el kell tudnunk adni, ezért keresnünk kell egyéb tulajdonságokat is a halon, hogy el tudjuk adni. Nézzük meg a hal hátát, a fejét, a mellúszóit, mutassuk be a halat a legjobb formájában.

Tiszta hálózatos pikkely-minta

Ez a hálózatos pikkely-minta egy háló minta, amit a halak hátán láthatunk, más alapszínekkel együtt a Kujakun és még pár egyéb halon is. Ez a hálóminta lehet könnyed és világos, vagy sötét és nehéz, vagy bármilyen más is, a kettő között. A mi dolgunk az, hogy rámutassunk a hálóminta egyenletességére. Ha minden pikkely ugyanolyan nagyságú, és a fekete minta bennük ugyanolyan mélységű, ha a pikkelyek gyönyörű sorban futnak a testen, akkor ez egy nagyon szép hal, rá tudunk mutatni ezekre a tulajdonságokra. Ha nem ilyen a hal, keresnünk kell más tulajdonságokat, amiket kiemelhetünk.

Tiszta fej

A tiszta fej is egy olyan tulajdonság amiről beszélhetünk a különböző koi variánsokkal kapcsolatban. A Kujaku esetében a koszos fej, kis fekete pöttyöket jelent, ami nem túl attraktív. Kicsi fekete szín, ha szimmetrikus és a szemek felett van, mint a szemöldök, nagyon vonzóvá és eladhatóvá teszi a halat. Ha egy Kujaku feje tiszta, az azt sugallja hogy a hal egészséges és erős és ez ad nekünk egy új lehetőséget arra amit kiemelhetünk, mint jó tulajdonságot és ami segíthet a vevőnknek meghozni a döntését.

Tiszta fehér alapszín

A Japánok a fehér bőrt – a foltok vagy minták között – alapnak hívják. A Japánok ezt „shiroji”-nak hívják. Kujakun minél fehérebb ez, annál jobb. Ha úgy néz ki mint a porcelán, az a legszebb.

Arányosan elhelyezkedő Hi ( piros ) foltok a testen

A Hi  vagy piros foltok a Kujakun olyanok mint pl egy Kohakun, csak a Kujaku egy fémes koi. Akkor néznek ki a legjobban, ha picit nagyobbak az átlagosnál, elölről hátra és jobbról balra, szépen el vannak osztva a hal hátán. A piros-fehér  fej,  szintén nagyon attraktívvá teszi a halat.

Mély piros szín

Lehet különbség azzal kapcsolatban hogy mennyire masszívak, vagy vastagok a foltok a Kujakun. A piros szín akkor a legimpresszívebb, ha nincsenek vékony felszínű területek, ha olyan a felszín, mintha ecsettel festették volna.

Tiszta mellúszók

Ha a Kujaku mellúszói pirosas-feketék, az rontja a koi általános kinézetét. Ha az úszók, tiszták és fehéren csillognak, az drámaian emeli a hal értékét.

 

Más variánsok

Piros vagy narancssárga

A Kujaku-piros lehet egészen  sötét, vagy világos is, vagy közel sárga, és minden ami ezek között van. Ők mind Kujaku-k. Az egyenletes szín a lényeg. Javasoljunk a vevőnek különböző színű halakat, amennyiben ez lehetséges.

Doitsu

A Doitsu a pikkelytelen hal szakszava a koik világában. A legtöbb koi variáns, Doitsu variánsa, nem jelent túl nagy különbséget a megjelenésükben, nem úgy a Kujaku esetében. Itt hatalmas a különbség. Míg a Doitsu jelentése pikkelytelen, a Kujaku egyik legjellemzőbb tulajdonsága a háton lévő hálóminta, hogyan lehetséges akkor a Doitsu Kujaku, mint fajta? A fekete megjelenhet a bőrön, ami még mindig a Kujakura jellemző, de általában nem túl vonzó. Ami viszont nagyon vonzóvá tesz egy Doitsu Kujakut, az a hát két oldalán futó pikkely-sor, ami a hátúszónál kettéválik. Ha ezeken a pikkelyeken fekete szegély van, nagyon szép Doitsu Kujakunk van.

A Doisu Kujaku nagyon feltűnő hal lehet. Tényleg egy teljesen különböző halnak néz ki, mint egy „sima” Kujaku. A legfontosabb és legszembetűnőbb dolog amit megfigyelhetünk, az a szimmetrikus pikkelyezettség.

Szóval ne feledjük, nem leszólni akarjuk az egyes halainkat, hanem éppen rámutatni a különböző erősségeikre, mivel nincs két egyforma hal.  Tartsuk észben halaink minden előnyös tulajdonságát és mutassuk is be a leendő vevőinknek azokat, soha nem tudhatjuk hogy egy vevőnek mik az elvásásai egy hallal kapcsolatban. Egy óvatos javaslat a megfelelő irányba, kinyithat egy ajtót a megfelelő hal irányába.

A Kujaku meghatározása

A Kujaku egy fémes vagy  Ogon koi, hálós, Asagi-szerű mintázattal a hátán. Ezt befedi egy arany, sárga, piros vagy narancssárga Kohaku-típusú minta, ami elképesztővé teszi ezeket a halakat.

A Kujaku a Goshiki és a Hikarimuji keresztezéséből jött létre, a teljes neve Kujaku Ogon, angol neve pedig a „páva”. A magas minőségű Kujaku fejlődése azt eredményezte, hogy megteremtette a saját kategóriáját a koi show-k világában.

Az 1960-as évek elején, Mr. „Nishi” Hirasawa a Hiranishi farmról tenyésztette először. A mai Kujaku ( szószerint páva ) egyre több figyelmet kap és egyre népszerűbb is a gyűjtők szemében.

Mivel fémes koiról beszélünk, a fény és csillogás az egyik legfontosabb tulajdonságuk.

A feje lehet színes vagy nem, a lényeg hogy tiszta legyen és ne zsúfolt-kinézetű. Az úszóknak vibrálóaknak és hibátlannak kell lenniük.

A hálómintának ( fukurin ) is tisztának kell lennie, bár az teljes szépségében csak a hal 2-3 éves korára fejlődik ki.

A fedő foltokat, legyenek azok arany, sárga, narancs vagy piros színűek, beni-nek hívjuk ( szó szerint piros ).  A Kujakun lévő beni-nek egységesnek kell lennie, de lehetőséget kell adni arra, hogy a hálós minta kilátsszon alóla.

Nagyon sok Kohaku variáns létezik, és mindnek van 1-2 hibája, mivel tökéletes hal nem létezik. Amikor halat választunk, jobb ha az erősségeikre koncentrálunk, a gyengeségeik helyett.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr8713775974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása