Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

16 gyakori tavas mítosz

2019. február 28. 09:51 - Bocsek

16tavasmitosz.png

Az internet gazdag információforrás a tótulajdonosoknak, akár tó ötleteket keresel, az első vizes attrakciód építenéd, vagy megpróbálod kitalálni mi okozta az algásodást. De az interneten nem minden információ hasznos. Amikor a tavakhoz érünk, gyakran téves és félrevezető információt könnyebb találni mint hasznos tanácsot. Ebben a cikkben leleplezünk néhány leggyakoribb tavakkal kapcsolatosan keringő mítoszt.

16mitosz_600.jpg

  1. A tavamat a telkem legalacsonyabban fekvő részére építeném

Ellentétben néhány népszerű véleménnyel, a tavad elhelyezése a telked legalacsonyabb pontján problémás lesz. Egy mélyen fekvő tó ki van téve  mérgező anyagoknak amik műtrágyából, gyomirtóból folynak ki, és egyéb nem kívánatos szennyeződéseknek. Hogy a tavad és halaid egészségesen tartsd, építsd a tavad egy magasabb, jól látható helyre.

A tavad nem csak egészségesebb lesz, de valószínűleg jobb kilátás is fog tárulni rá. Helyezd a tavad közel a házadhoz, így a konyhaablakodból is láthatod, vagy mikor a barátokkal szórakoztok a teraszon.

 

  1. Szükséges a rendszeres leeresztése és tisztítása a tónak

Ne csinálj magadnak plusz munkát! A tavak megpróbálják, de nem olyan sokat mint gondolnád. Amint leereszted a tavad a kerted végébe, a baktériumok megpróbálják egyensúlyozni. Természetes folyamatok, mint a nitrogén körforgás azért dolgoznak hogy a mérgeket semlegesítsék a tavadban, a környezetet élhetőbbé téve a halak és növények számára, nem beszélve a szebb tóról.

Ideális esetben évente csak egyszer, tavasszal kell teljesen leengedned a tavad (vagy ősszel ha télen nem akarsz tavat). Részleges vízcserék, víz rátöltés, berendezések tisztítása, szűrők cseréje a tó karbantartás rendszeres része, de a teljes takarítás nem szükséges évente egynél több alkalommal.

 nitrogen.png

 

  1. Minél több szűrés van, annál jobb a tó

Ne érts félre minket: a szűrés jó dolog a tavaknak. Segít eltávolítani azokat a részecskéket melyek lebomolhatnak és méreganyagokat szabadíthatnak fel, a szűrés frissen és tisztán tartja a vized. Azonban mint a legtöbb dolognál, túl sok is lehet a szűrés a tavadban. A túl finom szűrőanyagok valós problémákat okozhatnak. A finom szűrőbetétek rövidtávon szükségesek lehetnek a zavaros vizet megtisztítani, de több munkát okozhatnak mikor napi szinten eldugulnak.

A tavak kint vannak. Nem kell ugyanazt a tisztaságot elérni mint a beltéri akváriumoknál. Egy érmét látnod kell a tó alján, de a finom részecskék miatt nem kell aggódnod. A legjobb módja hogy egy tiszta, egészséges kinézetű tavad legyen, az hogy a megfelelő típusú szűrőket kombinálod, mint például: UV-C-t a zöld víz, szkimmert a felszíni szennyeződések, és nyomás alatti szűrőt a szabadon lebegő részecskék ellen.

 

  1. Felelősségbeli és biztonsági aggályaim vannak

Biztonsági aggodalmakkal nem szabad tréfálni. Azonban még mindig van néhány félreértés, mikor a kerti tavak biztonságáról esik szó.

A legtöbb szakszerűen telepített tó lépcsőzetesen mélyül, ellentétben sok tóval. Ami azt jelenti hogy a tavad egy peremmel indul, ami valószínűleg csak bokáig ér, és fokozatosan mélyül. Míg a legtöbb tó legfeljebb csak pár láb mély (1 láb ~30cm), megvan a szabadság hogy bármilyen mélységű tavat építsünk.

Ha még mindig aggályaid vannak felelősségi kérdésben egy nyílt vizű tónál, gondold meg hogy egy tó nélküli vízesést építesz. Számtalan tó nélküli vízesés ötlet létezik, így egy pompás vízi attrakciód lehet biztonsági kockázatok nélkül.

 

  1. A tavadnak legalább 120 cm mélynek kell lennie, hogy koit tarts

Sokan kedvelik a fenséges és egzotikus koikat, de nem tartják a tavaikban, mert úgy gondolják az túl sekély. Ez egyszerűen nem igaz. Még a hidegebb éghajlatokon is, mint ami itt van, a halak túlélik a telet a tavakban, ha azok csak 90 cm mélyek. Gyakran a talaj szigeteli a vizet, így nem fagy le teljesen az aljáig. A befagyásgátlók a tófelszín egy részét szabadon hagyják, hogy a gázcserét biztosítsák.

Másik megoldás ha egy beltéri medencében tartod a koikat télen, így egész évben élvezheted őket.

 

  1. Nem lehetsz hobbi koi tartó, és vízi kertész

Nincs szükség sznobizmusra! Vízi kertészkedés és a koi tartás együtt jár. Nem kell profi koi szakértőnek lenned hogy tarts néhányat ezekből a szívós, díszes halakból a tavadban. És ha a halazás a szenvedélyed, élvezned kell egy gyönyörű élőhely kialakítását neked és a koiknak ami a másik hobbiddá válik.

 

  1. A ragadozók megeszik az összes halam

Ha jól építed meg a tavad, nem nagyon kell aggódnod a természetes ragadozóktól. Először is: a halaknak megvannak az ösztöneik. Ha egy hal fenyegetve érzi magát, gyakran mélyebb, védettebb területre úszik a tóban.

Van azonban néhány dolog amivel segíthetsz a halaidnak:

- Telepíts élő növényeket, például tavirózsát, vízparti, és úszó növényeket hogy természetes menedéket nyújtsanak.

- Ha nem akarsz élő növényeket használni, kiegészítésként használj műanyag tavi növényeket. Számos természetes kinézetű tavirózsák és egyéb védelmet nyújtó mű növények vannak.

- Használj csalit. A csali hal vagy mű ragadozó elriaszthatja a potenciális ragadozókat hogy a tó lakóiból lakomázzanak.

- Helyezz el természetes köveket a tavadba. A vadonban a sziklák mögé és barlangokba bújnak el a halak a ragadozók elől. Teremtsd meg ezeket a feltételeket hogy természetes köveket használsz a tavad kialakításánál.

 

  1. Az UV lámpa a legjobb megoldás, hogy a tavad vizét tisztán tartsa

Az UV sterilizálók (víztisztítók) fantasztikusak. Egyszerű üzembe helyezni, és relatív olcsó, az UV sterilizáló az egyik leggyorsabb és legkönnyebb módja a víz tisztításának. De nem az egyetlen módja. A tiszta tóvíz bármilyen különleges berendezés nélkül elérhető. Ha a tavad nitrogén körforgása kiegyensúlyozott, nem lesz szükséged UV sterilizálóra. Koik mellett nehezebb fenntartani ezt az egyensúlyt, azok mellé mindenképp ajánljuk az UV-C berendezéseket.

 

  1. A kövek és kavicsok megnehezítik a takarítást

Épp ellenkezőleg! A kövek és kavicsok hozzájárulnak a tó biológiai szűréséhez. A köves és kavicsos tófenék természetes helyet nyújt az aerob baktériumok megtelepedéséhez és működéséhez. Ez a baktérium lebontja a halak salakanyagait, amelyek egyébként felhalmozódnának a tóban és beépülnének az iszapba.

 

  1. Be kell vinned a halaidat télen

A gyakori tavi halak, mint például az aranyhal és a koi elvannak a leghidegebb télen is, amennyiben minimum 90 cm mély víz áll rendelkezésükre, oxigénnel dúsítjuk a vizet, és egy léket tartunk fent jégmentesítővel, ezzel lehetővé téve hogy a természetes folyamatok által termelt gázok távozni tudjanak a jég alól.

 

  1. Időzítőt használhatsz a szivattyúhoz

Bár úgy tűnhet jó ötlet lefaragni az energiaköltségeket, ha kikapcsolod a szivattyúd estére, kárt tehetsz a tavadban. A tavad egy élő, lélegző ökoszisztéma aminek folyamatos oxigénellátásra van szüksége, mint az embernek. Ha lekapcsolod a rendszered estére, sosem fog elég hasznos baktérium megtelepedni, hogy harcoljanak az algavirágzás ellen, és az uszonyos barátaidnak is nehezebb lesz a légzés.

Ellentétben a tó nélküli vízesést kikapcsolhatod bármikor amikor szeretnéd, mert semmilyen ökoszisztéma nem függ a keringetéstől.

 

  1. A tó azt jelenti hogy sok szúnyog lesz

A szúnyogok az álló, mozdulatlan vízbe szeretik lerakni petéiket. Ha úgy látod a tavad vize valahol mozdulatlan (ez szagokat is okozhat), meg kell növelned a vízforgást úgy hogy nagyobb szivattyút üzemelsz be, vagy kitakarítod az eltömődött meglévőt.

Még akkor is ha a szúnyogok lerakják a petéiket a tavadba, és a szúnyoglárvák kikelnek, a halak élvezettel vizsgálják majd és nagy lelkesedéssel fogják csipegetni a vízfelszínről őket.

 

  1. Koi nem tartható egy tóban, ha vannak benne növények

Egy természetes egyensúlyú ökoszisztémában, a koik és a növények kiegészítik és kölcsönösen szükségük is van egymásra. A természetben a halak növénnyel táplálkoznak. Ennek eredményeként a hal ürülékét termel, amelyet aerob baktériumok lebontanak, amit a növények trágyaként használnak a növekedésükhöz, így még több hal eledelt előállítva.

Azonban a koik némi kihívással tudnak szembeállítani a tavi növénytartásban. Így tartsd távol a kíváncsi koikat a vízi növényektől:

- A koik szeretnek túrni, szóval a tavirózsákat egy mély edénybe tegyük normál (vékony) réteg földdel, hogy elvegyük a kedvüket a túrástól.

- Használjunk növény peremeket, hogy a gyökereket a víz fölött tartsuk, és növénykosarat hogy megvédjük a gyökereket.

- Tegyünk a tóba csaliként gyorsan terjedő, olcsó úszónövényeket, mint például kolokánt, vagy kagylótutajt.

- A drága növényeket tartsuk nehezen elérhető helyen.

 

  1. A tóvized naponta kell ellenőrizni

Az anyatermészet sohasem ellenőrzi a vizet, és az ökoszisztéma rendben működik. Egy jól átgondolt, természetesen kiegyensúlyozott víznél általában nincs szükség ellenőrzésre. Hacsak nem tapasztalsz problémát, egyszer egy hónapban elég lehet a víz vizsgálata hogy kiderüljön ha probléma van.

 

  1. Nem lehet tavad ott, ahol sok fa van

Igen, sok levél lesz a tavadban ősszel, de pont ebből kifolyólag, a fák által nyújtott árnyék segít minimalizálni az algavirágzást nyáron. Ha van egy szkimmered ami a felső negyedét szívja le a tónak, be fogja szívni a legtöbb levelet és egyéb hulladékot a szűrőbe. Vagy használj merítőhálót hogy magad szedd ki a leveleket.

 

  1. Egy tó csökkenti a lakásod értékét

Mindenki tudja ha az otthona eladására kerül sor, egy úszómedence végzetes lehet. Ugyanakkor néhány ingatlanügynök szerint a kerti tó remek kiegészítése az otthonodnak, ami növeli a táj szépségét, és kifizetődő lehet. A ház eladási értéke szubjektív lehet. Végül ha egy tó hozzáadhat értékben az otthonodhoz, akkor az egy megtérülő befektetés.

 

 

Forrás: aquascapeinc.com

https://www.homesalive.ca/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr7014657193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása