Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

A kois tó nyári gondozása

2018. július 05. 18:45 - Gulyo

 

Ebben a cikkben érintjük az összes felmerülő problémát amivel nyáron egy koi tó tulajdonos szembesülhet.

A nyári időjárás hozhat váratlan beavatkozást a tó életében.

A nyári időszak kétségkívül a legfontosabb időszak a tó tulajdonosok számára. A napos idő és a meleg levegő a legjobb alkalom a tavunk és a koik igazi szépségének kiélvezésére. Ezen előnyökhöz azonban jön pár, potenciálisan veszélyes mellékhatása is a melegnek.

Mindig biztosíts egészséges környezetet a koik számára!

Folyamatosan tartsd karban a tavadat és figyeld a halak viselkedését.

A magas hőmérséklet hatása a kois tó ápolására

  • Párolgás: tartsuk észben hogy a meleg hónapokban sokkal nagyon a víz párolgása a tóból. A kevesebb víz, kevesebb helyet jelent a halaknak és ezáltal gyorsan túltelepített lehet a tavunk. Tehát nyáron folyamatosan figyeljük a tó vízszint változását és szükség szerint töltsünk rá, tiszta, klórmentes vizet.

 

  • Alacsony oxigén szint: a nyári hónapokban, az oxigén szint a melegebb víz miatt szignifikánsan kevesebb, mint hideg víz esetén. Ilyen esetben pl egy túletetés nagyon könnyen károsíthatja a halakat. Ha ezt kombináljuk egy alacsonyabb vízszinttel, könnyel halálosan alacsony oxigén szintet érhetünk el a tóban. Ezért is nagyon fontos a folyamatos, részleges vízcsere a tóban: mind a baktérium kultúráknak és mind az új ásványi anyagoknak köszönhetően, egészségesebb víz minőséget és kiegyensúlyozottabb nitrogén ciklust kapunk a tóban. Vízesésekkel és patakokkal elősegíthetjük a még magasabb oxigén szint elérését a tóban. A légpumpákról nem is szólva. A légpumpák a nap 24 órájában folyamatosan működjenek a hét minden napján, egész szezonban!

 

  • Fű vágalék, levelek, egyéb szennyező anyagok kétségkívül hullanak a tóba a nyár folyamán, és elősegítik az algák növekedését, illetve csökkentik a tó oxigén szintjét. Egy jól elhelyezett, megfelelő erősségű szkimmer a tóban, segíthet a szennyező anyagok összegyűjtésében, és végső soron az algásodás féken tartásában is.

 

 Nyári etetési menetrend

A nyári melegben biztosak akarunk lenni abban, hogy a halaink megkapnak minden tápanyagot, ami az egészséges fejlődésükhöz szükséges. Sajnos ez nem mindig azt jelenti, hogy többet etetünk a halainkkal. Először is, az el nem fogyasztott táp nagyon gyorsan beszennyezi a vizet, másodszor a sok táplálékkal nagyon gyorsan megnő a halak oxigén felvétele ( emésztés ), és ezért kimerülhet a tó oxigén tartalma. A gyakorlat azt bizonyítja hogy a naponta 2-3x adott közepes fehérje tartalmú táp szolgálja a legjobban a halak fejlődését és víz tisztaságát.

Figyeljünk a halak külső élősködőire

Alapvetően minden tóban vannak paraziták, és ha nem  figyelünk eléggé a tavaszi induláskor rájuk, illetve stressz éri a halainkat, akkor ezek az élősködők megtámadhatják a halainkat. A meleg vízben ezek az élőlények aktivizálhatják magukat és jól tesszük ha nagyon gondosan figyeljük a halainkat nap mint nap. Ha a halak megfigyelése közben bármilyen külső elváltozást észlelünk, azonnal kérjünk tanácsot és haladéktalanul kezdjük meg a tó és a halak kezelését a megfelelő halkezelő szerekkel.  

Parazita fertőzés jelei

  • dörgölőzik a hal
  • a pikkelyek sérültek
  • pikkelyek hiányoznak
  • kis fehér pöttyök a testen
  • erős légzés ( gyors kopoltyú mozgás )
  • elkülönülés a többi haltól ( izoláció )

 

Növények a nyári tóban

A növények nagyon fontosak a tóban  a meleg nyári hónapokban. Árnyékot biztosítanak  a halak számára, és hűvösebben tartják a vizet. Továbbá plusz szűrő hatást nyújtanak a meglévő biológiai szűrés mellett a tóban.

Ültessünk a tóba tavi rózsát, vízi jácintokat, kagyló tutajt, stb. A halak méltányolni fogják a vízfelszín árnyékolását.

Folyamatosan figyeljük és takarítsuk ki a biológiai szűrőinket. Viszont ügyeljünk arra is, hogy ne tisztítsuk őket „túl”( hasznos baktérium telepek védelme ).

 …még pár gondolat

Az ammónia szint: az ammónia sokkal toxikusabb meleg vízben, mint hidegben, ezért figyeljünk az ammónia szintre! Végezzünk időről időre víztesztet. Az ammónia szintjének 0-nak kell lennie. A meleg víz kevesebb oxigént szállít, mint a hideg. Nagyon figyeljünk a tó megfelelő és folyamatos levegőztetésére!  A halak gyorsabb anyagcseréje is több oxigént kíván. A hasznos baktériumok oxigén igénye ( nitrogén ciklusban vesznek részt ) 10 fokonként megduplázódik. A megfelelő levegőztetéssel a baktériumokat és végső soron a nitrogén körforgást segítjük elő a tóban ( ammónia > nitrit > nitrát > nitrogén átalakulást ). A mozgó vízfelszín sokkal több oxigént tud a vízbe mosni, mint az álló. Mozgassuk a tó felszínét ! 

 Ezek az egyszerű lépések tökéletesen biztosítják a tó megfelelő nyári felügyeletét és működését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr8914095689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása