Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Alga kontroll és az UV lámpa

2018. július 21. 19:13 - Gulyo

 

Mint azt biztosan tudjátok, az egyik legjobb módja a tiszta tóvíz elérésének, az UV lámpa használata, már amennyiben az algásodást az egysejtű, lebegő alga okozza. Az UV nem segít a fonalas alga ellen. Ha mégis zöld marad a tavunk UV lámpa használatakor, valamit rosszul csináltunk. Íme néhány ok, ami a problémát okozhatja.

Első lépés

Az első lépésként bizonyosodjunk meg róla, hogy a lámpa világít. Ha a lámpa világít, azt látjuk egy kis kémlelő nyíláson. Soha ne nézzünk közvetlenül az UV lámpa fényébe. Ha nem világít, akkor vagy rossz az izzó, vagy egyéb elektromos problémánk van.

Nem megfelelő méretű UV lámpa

Minden UV lámpának megvan a tómérethez viszonyított tisztító hatása, illetve a szivattyú átfolyási mennyisége is számít. Pl egy 25 wattos lámpa kb egy 4000 literes tavat tud tisztítani, 4000 l/órás szivattyú átfolyással. Az átfolyási mennyiség nem nőhet számottevően, mert ha túl gyorsan folyik át az UV lámpa házán a víz, nem marad elegendő ideje a lámpának megölni az algát. A tóméret nőhet, viszont ebben az esetben a víz tisztasága csökken. Esetünkben a 25 wattos izzónak egy 7000 literes tóra még van hatása, de nem várhatunk kristály tiszta vizet a tó fenekéig. Néhány gyártó megkülönböztet tisztítási rátát, és sterilizációs rátát az UV lámpák erejének figyelembe vételével. A tisztasági ráta azt garantálja, hogy adott lámpa, egy adott méretű tó felső 30 centiméterében kristály tiszta vizet eredményez.

A tisztítási rátával kapcsolatban meg kell említenünk, hogy teljesen tiszta víz nem várható el. A „tisztító” szó, jó biológiai szűrést, megfelelő növényesítést feltételez a tóban.

Hazai tapasztalataink szerint,  4-5 watt/m3 tóvíz az UV lámpa megfelelő méretezése. Tehát egy 10 m3-es tónál 40-50 watt használata hoz megfelelő eredményt ( tiszta vizet ).

Elhasználódott lámpa

Az UV lámpák nem tartanak örökké. A lámpa élettartama a gyártótól függ. Ezt szokás hónapban, vagy működési órában megadni. A működési idő lejártával a lámpa algaölő hatása szignifikánsan csökken. Ha a tó a lámpa használata mellett is kezd bezöldülni, megérett a cserére. Mi hazai viszonyok mellett, minden évben ( szezonban ) cseréljük az izzót. Fontos megjegyezni , hogy az elhasználódott lámpa továbbra is világít, viszont továbbra már nem hatásos az alga elleni küzdelemben.

Koszos üvegbúra

 Az üvegbúrát, ami az izzót hermetikusan elzárja a víztől, időről időre tisztítani kell. Iszap, vízkő rakódhat rá, ami gátolja az UV fény algaölő hatását. Néhány búra kvarcból készül, ami jobban átereszti a fényt, mint a normál üveg.

A koszt papírtörlő kendővel, vagy gyenge háztartási savval tudjuk eltávolítani ( vízkő ).

A szűrő és a szivattyú elhelyezése

Az utolsó, de mégis sokszor felmerülő probléma a szűrő és a szivattyú nem megfelelő elhelyezése a tóban. A szivattyúnak olyan messze kell lennie a szűrőtől, amennyire csak lehet. Ha merülő szivattyút használunk, az a jó, ha az a tó ellentétes oldalán van mint a szűrő. Erre a megfelelő vízmozgás miatt van szükség.

Az UV lámpa használata nem szükségszerű egy tóban, de az egyik legjobb megoldás a kristálytiszta víz elérésére. Az UV lámpa tisztává teheti a vizet, de a nem garantálja a tökéletes vízminőséget. Ennek elérésére jól méretezett biológiai szűrőt kell alkalmaznunk a tóban.

Érdekességek  az UV lámpa használatáról

Az UV lámpát az ipar sok területén használják, ilyenek pl az orvosi felhasználás, gyógyszeripar, ivóvíz tiszítás, stb. Pár éve használják csak akváriumok és tavak alga problémái ellen. Alapvetően négy fő elemből épül fel: maga az izzó, az üvegbúra, ami védi a víztől az izzót, egy trafó, ami biztosítja a megfelelő elektromos ellátást, és egy ház, amibe az összes összetevő egybe van építve. 

Sok félreértés kering az UV lámpa használatáról a kerti tavakban. Az egyik ilyen, az az, hogy az UV lámpa roncsolja, elpusztítja a hasznos baktériumokat a tóban. Ez nem igaz. Nem az összes víz áramlik át egy időben a tisztító egységen, illetve a baktériumok a szűrő felületén és a tófólia felületén vannak megtelepedve. Amit az UV lámpa tesz, az az hogy a káros baktérium és gomba spórák számát kordában tartja a tóban. Az algák DNS-sét ( örökítő anyag ) károsítja, ezzel megakadályozva a további szaporodásukat a tóban.

Az UV lámpát mindig párosítanunk kell egy, a tó méretéhez illő, megfelelő biológiai szűrővel.  Az UV lámpa az algát öli meg a tóban, a biológiai szűrő, a káros ammóniát alakítja át a kevésbé káros nitráttá.

Az UV lámpát ki kell kapcsolnunk gyógyszeres kezelés esetén, mivel az UV fény lebontja a gyógyszerek hatóanyagait is.

Az UV lámpa vásárlást körültekintően kell végezni. Nem csak a watt szám számít, hanem az UV lámpa gyártója és a lámpa felépítése, minősége is. Figyelembe kell venni a tó méretén kívül a növényesítés mértékét, mennyi napfény éri a tavat, hány hal van a tóban, stb…

 

Forrás: http://www.watergarden.org/Pond-Info/Facts-About-UV

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr6914127263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása