Koi Mánia Blog

Koi Mánia webshop: koimania.hu

Kois tó építése

2018. szeptember 22. 18:00 - Bocsek

kois_to_epitese.jpg

Kerti tavat építene koik számára? Jó helyen jár, 9 pontban összeszedtük a legfontosabb dolgokat amire figyelnie kell ha belefog álmai tavának megvalósításába.

 1. helyszín

helyszin.jpg Mikor egy tó építésén gondolkozunk, a megfelelő helye a látvány mellett csökkenti a későbbiekben ráfordítandó munkát. A legoptimálisabb ha félig árnyékos, félig napos helyet keresünk. Ha fák közelébe építjük, akkor a legjobb ha nem lógnak faágak a víz fölé, így elkerülhetjük a közvetlen vízbe hulló leveleket. Ha vannak kertünkben lombhullató fák, akkor az uralkodó szélirányra is figyeljünk, különben a szél minden levelet a tavunkba fog hordani. Az elsődleges szempont a láthatóság, látvány lesz, így ha nem tudunk félig árnyékos helyet biztosítani, akkor vízinövényekkel, például tavirózsával tudjuk védeni a vizet a napsütéstől. A helyszín kiválasztásánál ne feledkezzünk meg a földben futó esetleges közművekről. Azt is vegyük figyelembe, hogy nagyobb esőzésekkor ne tudjon sár befolyni a tóba. Ha nem tudunk ilyen helyet találni, akkor a perem megemelésével is megelőzhetjük a nem kívánt bemosódásokat. Ásásnál figyeljünk a szintezésre ha lejtős a terület, mert csúnyán tud mutatni ha a tó egyik felén a vízszint jóval alacsonyabban van a peremnél mint a tó többi részén.
 
 2. design, méret

design.jpg Design, kinézet tekintetében a Google képkeresője, vagy a Pinterest lehet segítségünkre. Építhetünk koi medencét, ez a modernebb kertek éke lehet. Hazánkban azonban a természetes tavak a legkedveltebbek. Méretét tekintve mindig a lehetőségeinkhez mérten a legnagyobbat építsük. Minél nagyobb egy tó, annál stabilabbak a víz paraméterei. A koik nem tolerálják a hirtelen változásokat. Minél mélyebb a tavunk, annál kevésbé kitett a külső hőmérséklet változásnak. Koik számára a hazai éghajlaton 1-1.2 m az ajánlott minimális mélység. 5 m3-nél kisebb tóba koit nem ajánlott telepíteni. 10-20 m3 az a méret amihez aránylag jó árban tudunk szűrőt venni, és a víz- és halkezelések sem irreálisan drágák. Tervezzünk be egy túlfolyót, hogy mindig egy tervezett helyen tudjon távozni a víz nagyobb esők után. Ehhez a peremet egy helyen építsük alacsonyabbra.
 Nagyon fontos, hogy mikor először töltjük fel a tavunkat, mérjük meg a betöltött víz mennyiségét! Ha nem tudjuk a pontos térfogatot, akkor a későbbiekben nagyon könnyen túladagolhatjuk a különböző víz,- vagy halkezelő szereket.
 
 3. áramforrás

aram.jpg Szakember segítségével vigyünk áramot a tó mellé. Mindenképp érdemes külön biztosítékot és érintésvédelmi Fi-relét szereltetni. Számos időjárásálló elosztó közül választhatunk, a kő formától az egyszerű dobozig
 
 4. tófólia
folia.jpg
 Alapvetően kétféle tófólia közül választhatunk: PVC és EPDM. A PVC fólia hegeszthető vagy ragasztható és az ára nagyon kedvező. Kisebb sérülések esetén könnyen javítható. Az EPDM gumifólia nagyon hosszú élettartamú. A gyártók 30 év garanciát adnak rá. Nagyon rugalmas és nyújtható, rendkívül UV álló, hidegtűrő. A kimondottan nagyméretű kerti tavakhoz, ahol a javítást nehézkesebb, mindenképpen ezt a változatot javasoljuk! Ne használjunk mezőgazdasági fóliát, mert azok könnyen kiszakadhatnak. Minden esetben tegyünk homokágyat és geotextíliát a fólia alá. Érdemes meleg időben végezni a fólia lerakását, ilyenkor lágyabb a fólia, sokkal könnyebb vele dolgozni, könnyebb a behelyezés, könnyebben formálhatóak a hajtások. A fóliát folyamatosan egyengessük, miközben töltjük fel vízzel a tavat. A víz alá került gyűrődéseket már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elsimítani. Ha nem sikerül eltakarni a fóliát kövekkel vagy növényekkel, akkor létezik kőzúzalékkal szórt fólia, ez megkönnyíti a munkánkat.
 
 5. víz

viztoltes.jpg Bármilyen forrásból is töltjük fel a tavat, várjunk pár napot a halak betelepítésével. Ha kútvízzel töltjük fel, annak nagyon kevés az oldott oxigéntartalma és esetleges magas nitrit és/vagy nitrát tartalma ártalmas lehet halainknak. Teszterekkel ezt ellenőrizhetjük. Ha csapról töltjük, annak a klórtartalma lesz magas, ehhez használhatunk klórmentesítő szereket. Telepítsük be a növényeket minél előbb, hogy a nitrogén-körforgás mihamarabb beinduljon. Levegőztessük, szellőztessük át a vizet. Ezt a szűrő, szivattyúk, levegőztető járatásával tudjuk legegyszerűbben elérni. Azért is fontos minél előbb beindítani a szűrőnket, hogy a tavunk számára hasznos baktériumok minél előbb megtelepedhessenek a biológiai szűrőben. Megfelelő hőmérséklet esetén baktériumkészítményekkel tehetjük gyorsabban élővé a vizet.
 
6. növények 

novenyek.jpgNövényeket mindenképp telepítsünk, lehetőségeinkhez mérten minél többet. Felesleges túl sok padkát építenünk, az alábbi zónákat alakítsuk ki: mocsárzóna (0-10 cm), sekélyvizi zóna (20-40 cm). A 60 cm-nél mélyebb rész a mélyvízi zóna. Jellemzően ide kerülnek a tavirózsák, lótuszok, hínarak, vízitökök. Vízpartra hagyhatunk part menti zónát, ide párásabb mikroklímát kedvelő növényeket ültethetünk. Úszó növények közül legismertebbek a kolokán, kagylótutaj (más néven vízisaláta vagy psitia).
 
 7. kövek, kavicsok

kovek.jpg Nagyobb köveket használhatunk a tó szélén dekorációs és esztétikai céllal, hogy a tófóliát eltakarjuk a tó szélén. Nem javasoljuk hogy sódert, vagy kavicsot tegyünk a tófenékre, hagyjuk szabadon azt. A kavicságy megfogja az üledéket, nehezebben, vagy egyáltalán nem jutnak el így azok a szivattyúhoz. Ha feltöltődik a fenék üledékkel, akkor csak a kaviccsal együtt tudjuk kivenni egy nagytakarítás alkalmával. A homok a szivattyúk rotorját tönkreteszi, a víz zavaros lesz. Éles köveket ne tegyünk a vízbe, ezeken megsebezhetik magukat a halak.
 
 8. szűrés

szurok.jpg Ha koit szeretnénk tartani, nagyon fontos a megfelelő szűrés kiválasztása. Rengeteg gyári szűrő létezik a piacon, általában mindegyik két fő feladatot lát el: fizikai és biológiai szűrés. A fizikai szűrés a vízben lebegő részecskék kiszűrését jelenti, a biológiai szűrés a nitrogén-körforgásban vesz részt, felületet biztosítva a hasznos baktériumok minél nagyobb számban történő megtelepedéséhez. Figyeljünk a szűrőszettek leírásánál hogy mekkora tóhoz ajánlott, az alap érték sokszor halak nélküli tóhoz értendő. Koik esetében a megadott értéket harmadoljuk. A 30 m3 halak nélküli tóhoz ajánlott szűrő csak 10 m3 koikkal telepített tóhoz ideális. Ajánlatos nagyobbat választanunk mint amekkora a tavunk, nem létezik túlszűrés. Szivattyút úgy válasszunk, hogy a vizet minimum 2 óra alatt forgassa át, de törekedjünk ennél nagyobb vízcserére. Tehát ha 10 m3-es tavat építettünk, akkor a szállítási veszteséget is figyelembe véve minimum 8.000 l/h teljesítményű szivattyúra lesz szükségünk. UV szűrőt is érdemes a rendszerbe építeni, 4-5 W/m3 az ajánlott teljesítmény. Ha van rá mód, építsünk be padló összefolyót és szkimmert is.

9. díszítő elemek

szobor_vizeses.jpg Rengeteg módja van annak, hogy feldobjuk a tavunkat, vagy a környezetét. Például rakhatunk a vízbe világítást, tehetünk ködképzőt, szökőkutat, vagy akár mű állatokat is a tóba vagy a vízpartra. Széles vízköpő kínálatunkból is válogathat. Ha vízesést építünk, ehhez létezik kész természetes hatású vízeséselem, és modern is. Ne essünk túlzásokba a díszítő elemek kiválasztásánál, éppen csak annyit tegyünk a tóhoz, ami harmonizál vele, illetve a környezetével.

 

 Ha bármi kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal! www.koimania.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koimania.blog.hu/api/trackback/id/tr814254483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása